Foto: TT

Abortmotståndare siktar på riksdagen

Uppdaterad
Publicerad
I veckan blev det klart att Kristna värdepartiet samlat tillräckligt många namn för att få ställa upp i riksdagsvalet i höst. Nu satsar de på att utmana Kristdemokraterna. – Det kan få effekten att de kan förlora en del röster och det kan hota deras plats i riksdagen, säger partiledaren Per Kronlid.

Kristna värdepartiet bildades den 4 januari i år. För några dagar sedan hade de lyckats samla in de 1.500 namnunderskrifter som krävs för att registrera partiet och ställa upp i valet i höst.

Ambitionen är att få upp abortfrågan på den politiska dagordningen. Partiet vill ha ett totalförbud mot abort.

– Vi menar att människovärdet är absolut och att det gäller från befruktningen. Vi vill tala om den ofödda människans rätt till liv, det släpper vi inte, säger Per Kronlid.

Enligt partiet ska abort inte ens vara tillåtet om en kvinna blivit gravid efter en våldtäkt.

– Vi anser att barnets värde är så högt så att det bör födas. En abort gör ju inte traumat efter en våldtäkt mindre svårt.

Uppmuntran från kristdemokrater

Planerna på att starta ett nytt parti föddes redan sommaren 2007. Då bildade bland andra Per Kronlid ”Nätverket för Kristen Värdekonservatism i Svensk Politik”. Den direkta orsaken var socialminister Göran Hägglunds förslag om att tillåta utländska kvinnor att göra abort i Sverige.

– Då öppnades våra gränser för abortturism och då blev det tydligt att KD släppt skyddet av den ofödda människan.

Enligt Per Kronlid har partibildandet uppmuntrats av flera namnkunniga kristdemokrater.

– Vi har haft en hel del kontakter men det är på en personlig nivå och ingenting vi kan gå ut med än.

Emot homosexuellas rätt att adoptera

Abortmotståndet är inte partiets enda profilfråga. Man vill även lyfta fram betydelsen av den monogama, heterosexuella kärnfamiljen och är emot såväl homoäktenskap som homosexuellas rätt att adoptera.

– Det finns massor av problem med den homosexuellas livsstilen som man kan ifrågasätta om det nyttigt för ett barn att växa upp i.

Vad menar du nu?

– Generellt sett har den homosexuella gruppen väldigt mycket mer sociala problem och hälsoproblem än den heterosexuella gruppen.

Vad grundar du det på?

– Massor av statistik, jag har den inte på mig men jag kan ta fram den. Jag kommer inte ihåg alla detaljer.

Per Kronlids uttalanden om homosexuella föräldrar får dock skarp kritik av forskare och RFSL.

Besvikelse över KD-ledning

För ett par år sedan utkämpade Göran Hägglund (KD) en bitter strid om partiledarposten mot dåvarande gruppledaren i riksdagen Mats Odell, som fick stöd från partiets mest värdekonservativa falang.

Den striden vann Göran Hägglund men enligt flera Kristdemokrater som SVT har talat med finns det fortfarande en viss besvikelse över hur partiledningen hanterar abortfrågan.

Det är en bild som delas av statsvetaren Magnus Hagevi.

– Det finns grupper inom KD och inom frikyrkorörelsen som känner ett missnöje över att den fria aborträtten inte diskuteras mer inom partiet. Men det är en grupp som blir mindre och får mindre och mindre betydelse.

”Kan skrämma bort taktikröstarna”

Magnus Hagevi tror inte att partiet kommer att ta sig in i riksdagen. Abortfrågan är inte tillräckligt viktig för väljarna. Men Kristna värdepartiet kan ändå bli ett problem för Kristdemokraterna.

– Det stora hotet mot KD är att de inte skulle kunna få taktikröster från allmänborgerliga och moderata väljare. Kristna värdepartiet kan uppfattas som ett hot som kan skrämma bort taktikröstarna, säger han.

SVT har sökt både kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund och partisekreterare Acko Ankarberg Johansson. Båda har avböjt att kommentera utmanaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer