Jimmie Åkesson (SD), partiledare.

Åkesson svarslös om a-kassan

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson pressades på hur mycket partiets satsning på a-kassan kommer att kosta – utan att kunna ge några besked.

Sverigedemokraterna vill höja a-kassan kraftigt, från 680 kronor till 1.200 kronor om dagen. I SVT:s utfrågning pressades Åkesson på svar om hur mycket satsningen kommer att kosta, och hur man gjort beräkningarna. Men några svar kunde Åkesson inte ge.

Vad skulle det kosta för statskassan att höja så mycket som ni föreslår nästa år?

– Oj. Nu har vi presenterat vårt valmanifest i dag, men det är ett antal miljarder naturligtvis. Jag har inte den siffran i huvudet här.

Det kostar enligt ert förslag 2,5 miljarder kronor – hur har ni kommit fram till det?

– Det är riksdagens utredningstjänst som har gett oss de siffrorna, utgår jag ifrån.

Vi bad regeringskansliets tjänstemän att räkna på det här och enligt dem kostar det 3,6 första året. Alltså en miljard kronor mer än vad ni har avsatt i det här förslaget.

– Jag vet inte hur de har räknat men vi har räknat med en avtrappning, det kan hända att de har missat det. Jag vet inte.

Skiljer sig 2,5 miljarder kronor

På frågan om hur mycket en avgiftsfri a-kassa kommer att kosta svarar Åkesson också ”ett antal miljarder”.

Totalt skiljer det 2,5 miljarder kronor mellan hur mycket Sverigedemokraterna hävdar att deras satsningar på a-kassan kommer att kosta, och hur mycket regeringskansliets tjänstemän menar att det kommer att kosta.

– Jag kan inte ta ansvar för hur regeringskansliet räknar, jag har inte sett deras uträkningar. När jag får möjlighet ska jag naturligtvis jämföra hur de skiljer sig från våra beräkningar, säger Jimmie Åkesson.

Twittrar efter programmet

Efter programmet skriver Jimmie Åkesson på Twitter:

”Den påstådda felräkningen om a-kassan är en gåta. Enligt Riksdagens utredningstjänst är våra siffror korrekta. Dokument kommer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utfrågningen

Mer i ämnet