Fredrik Reinfeldt (M), Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD).

Löfven och Reinfeldt visade enad front mot Sverigedemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

De flesta partiledare grävde ner stridsyxan när migrationsfrågan avhandlades i Expressens partiledardebatt. I stället blev det en ensam partiledare som hamnade i opposition, nämligen Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt upprepade sin tidigare uppmaning om att svenskarna bör öppna sina hjärtan för de flyktingar som kommer till Sverige.

– Det spelar ingen roll vilka som är födda här. Det här landet byggs av de människor som kommer hit, sa Fredrik Reinfeldt.

Han räknade upp flera arbetsmarknadsåtgärder som verktyg för nyanlända svenskar att komma in i samhället. Han menar att Sverige nu har möjlighet att bli en världsmetropol i klass med Tyskland, Storbritannien och USA, som attraherar människor världen över.

Åkesson: Invandring kontra välfärd

Detta uttalande fick snabbt mothugg av Jimmie Åkesson (SD).

– Jag ser ingen som helst poäng med att Sverige ska bli som vare sig Tyskland eller USA. Sverige ska vara som Sverige, sa Åkesson.

Han menade att det bästa sättet att förbättra integrationen i Sverige är att drastiskt skära ner på invandringen. Han ställde ökad invandring mot bättre jobbmöjligheter, vård och välfärd för de människor som redan bor i Sverige.

Löfven: Mångfald, inte enfald

– Sverige ska inte kännetecknas av enfald, utan av mångfald, svarade S-ledaren Stefan Löfven snabbt Jimmie Åkesson.

Löfven höll med Reinfeldt även i att det är jobbfrågan som är den viktigaste när det handlar om att integrera invandrare i det svenska samhället. Han vill även att fler kommuner i Sverige tar sitt ansvar för flyktingmottagande.

Jimmie Åkesson hävdade då i en replik att det är själva invandringen som står i vägen för integrationen. Ökad invandring omöjliggör integration för de som redan har kommit till Sverige, menade han.

Detta uttalande fick Centerpartiets Annie Lööf att höja rösten mot SD-ledaren.

– Varje gång man ställer frågor om integration, svarar de på något helt annat, sa Annie Lööf (C) och pekade på att Sverigedemokraterna inte lyfter fram några konkreta förslag på hur man faktiskt ska integrera de invandrare som kommer hit.

Sjöstedt svingade mot både Reinfeldt och Åkesson

När V-ledaren Jonas Sjöstedt fick ordet gick han hårt åt Jimmie Åkessons och SD:s ideologi.

– Rasism är Sverigedemokraternas livslust. Det är det de lever på, och därmed är Jimmie Åkesson ett av våra stora integrationsproblem.

Han riktade dock även viss kritik mot Fredrik Reinfeldts tal om att framtida flyktingmottagande kommer att bli dyrt för Sverige. Sjöstedt menade att detta uttalande spelade Sverigedemokraterna i händerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2014

Mer i ämnet