”Åkesson visste inte vad han gjorde”

Uppdaterad
Publicerad
I en intervju med DN berättar Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson om hur Jimmie Åkessons utmattning tog sig uttryck i arbetet inför valet. Han säger också att han är beredd att ta över som partiledare.

Under de sista partiledardebatterna inför valet beskrevs Jimmie Åkesson (SD) som ”trött” i media. Senare berättade han att han ”gått in i väggen” och behövde vila en längre period. Enligt Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas chefsideolog och vikarierande partiledare, var Åkessons utmattningssymptom allvarliga.

Han säger i en intervju i Dagens Nyheter att han noterat varningssignaler i flera år. Enligt honom visste Åkesson inte ens vad han gjorde under sin sista partiledardebatt i riksdagen.

– Han hade ett svagt minne av att han hade varit där, men han kom inte ihåg vad han gjorde där, säger Karlsson till DN.

Comeback kan dröja

Men om och när Åkesson kommer tillbaka till det politiska rampljuset är oklart.

-Han är sjukskriven till sista november och sedan gör läkare en bedömning om en eventuell förlängd sjukskrivning, säger Mattias Karlsson till TT.

Hur länge som Sverigedemokraterna kan vara utan sin ordinarie partiledare vill han inte lämna något besked om.

-Jag vill inte spekulera i hur länge, men vi klarar oss ett bra tag till. Jag känner mig trygg i att vi klarar situationen.

Men enligt statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors kan SD tvingas välja en ny partiledare om Jimmie Åkesson blir sjukskriven en längre tid.

-Man kommer till en gräns när man måste ha en ordinarie apparat. Det gäller för alla partier, säger han.

”En plikt mot partiet”

Det interna stödet för att Mattias Karlsson ska bli ny partiledare om Åkesson inte kommer tillbaka tycks vara stort. Men på frågan om han vill bli partiets ordförande ger han ett något tvetydigt svar.

– Jag är helt ärlig när jag säger att jag inte vill ta över. Det är min förhoppning och Jimmies inställning att han kommer tillbaka. Men jag har även en principiell utgångspunkt att så länge jag är aktiv har jag ställt mina resurser till partiets förfogande.

Men om du verkligen inte vill är det väl bara att säga nej, punkt?

– Nej jag måste väga partiets intressen mot de privata. Jag upplever att jag har en plikt gentemot partiet. Att göra det som de anser vara bäst, säger Mattias Karlsson.

Bylund: Klarar jobbet galant

Enligt Linus Bylund, tidigare pressekreterare till Jimmie Åkesson, pågår det diskussioner inom partiet om vilka partiledarlaternativ det kan finnas i framtiden.

– Det är klart att vi ibland konfronteras med den frågan. Den diskussionen har vi haft länge, mer eller mindre seriöst, säger han till Svenska Dagbladet.

Och Mattias Karlsson har enligt honom ett mycket starkt stöd.

– Det finns en stor uppslutning bakom att Mattias Karlsson klarar det jobbet galant just nu. Den enda som kanske inte tycker det är han själv, säger Bylund till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer