Margit Silberstein Foto: Anders Mohlin SVT

Alliansen och S – lika som bär

Uppdaterad
Publicerad

Det ut att bli en rejält enahanda valrörelse. Konfliktytorna mellan huvudmotståndarna, Moderater och Socialdemokrater, smälter som smör i solsken. I skolpolitiken börjar de bli lika som bär. Moderaterna gör som Socialdemokraterna och höjer skatten, i alla fall tillfälligt. Och alla sjunger samma lov om ordning och reda i statens finanser.

De två partierna presenterade till och med sina skolreformer samma förmiddag. Att störa varandras presskonferenser brukar vara en vanlig taktik. Ju närmare valet vi kommer desto livligare blir tjuv- och rackarspelet, där partierna inte visar upp sina allra mest förfinade och mogna sidor.

Idag skymdes Stefan Löfvens stund i rampljuset, när han presenterade sin skolpolitik på en skola i Aspudden. Ett par timmar senare radade Fredrik Reinfeldt och hans allianskamrater upp sig i Rosenbad, en inramning som utstrålar makt och auktoritet. En händelse som ser ut som en tanke. Men Fredrik Reinfeldts pressekretare Markus Friberg försäkrar att dagens presskonferens var planerad sedan länge, när ingen visste att Socialdemokraterna skulle ha sin.

Val 2014

Allas angelägenhet

Skolan är ju på ett eller annat sätt nästan alla medborgares angelägenhet. Moderaterna ligger långt efter Socialdemokraterna när det gäller skolpolitiken och väljarnas förtroende. Så varför krångla till det och gå över ån efter vatten? När kärlet finns framför näsan med väljarvänliga och färdigskrivna S-dokument? Stefan Löfven tycker att Fredrik Reinfeldt ska skicka ett kort till honom som tack för politiken.

Reinfeldt svarar med att det är Socialdemokraterna som efter många om och men tagit sitt förnuft till fånga och rättat in sig i ledet för kunskap och ordning i skolan. Reinfeldt syftar på tiden före Mona Sahlins partiledardagar när väljarna inte hade mycket till övers för den socialdemokratiska skolpolitiken. Sahlin tog som nyvald partiledare strid i sitt eget parti för att komma bort från det som ofta fick etiketten flumskola.

Fick stryka i artikel

Den här gången gick bytet av ståndpunkt så snabbt att Socialdemokraterna fick stryka ett par meningar i en debattartikel i Aftonbladet om skolan. Deras angreppspunkter gällde inte fullt ut längre efter dagens besked från Alliansen. Så om väljarna inte hänger med i tempot och förmår sila fram skillnader mellan moderat och socialdemokratisk skolpolitik är det inte konstigt.

Pengarna till dagens reform kommer från det som Fredrik Reinfeldt kallar omslaget i den moderata politiken, det som innebär att Moderaterna inte längre sänker skatten utan höjer den för att kunna spara i ladorna när bistrare tider sveper in. Omslaget försvårar för Socialdemokraterna att använda det vassaste vapnet: Svärdet vars hugg ska förmedla att Moderaterna offrar välfärden för att till varje pris leva ut sin skattesänkarsjuka.

Mantra om skatter

När Fredrik Reinfeldt får frågor om vad som skiljer moderat och socialdemokratisk skolpolitik rundar han frågan och upprepar ett mantra om att Socialdemokraterna höjer skatter och bidrag. Det är där han vill att slaget ska stå i valrörelsen. Han själv aviserar också höja skatter, men han poängterar att de inte gäller skatt på arbete. Socialdemokraterna kommer att hugga tillbaka med att Moderaterna har sänkt skatten så mycket att studenterna nu får betala med lägre studiebidrag.

Inför valet 2006, när Fredrik Reinfeldt och Anders Borg var i full färd med att göra Moderaterna till Nya arbetarpartiet, uppmanade Göran Persson väljarna att rösta på originalet inte på någon blek kopia. Återstår att se om väljarna bryr sig om vem som har upphovsrätt på politiken. Om inte kokar det ned till en förtroendefråga om vem som har störst förmåga att förbättra skolan så att Sverige återerövrar de gamla höjderna i Pisa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet