Foto: TT

Alliansen vill ha tioårig skola

Uppdaterad
Publicerad

Skolplikten ska förlängas till tio år. Alla elever ska börja skolan vid sex års ålder. Det föreslog Alliansen i dag.

Om Alliansen får som den vill blir det obligatorisk skolgång från sex års ålder, inte sju som i dag.

– Ju mer tid man tränar, desto mer lär man sig, säger Björklund och konstaterar att sexåringar är väldigt vetgiriga, sade utbildningsminister Jan Björklund vid en presskonferens i Engelbrektsskolan i Stockholm.

Pisa-rapporten 2013

Lågstadiet i den nya skolan blir därmed fyraårigt, påpekade Björklund.

Fler ska in i skolbyggnaden

Utbildningsministern sade också att införandet av fyraårigt lågstadium kommer att ta tid.

– Ytterligare en stor mängd elever ska in i byggnaden och även lärare ska in. Det gör man inte i brådbrasket, säger han.

Ambitionen är att reformen ska vara genomförd till slutet av nästa mandatperiod, eller början av mandatperioden därpå. 

Han sade också att kostnaden för reformen är ”i miljardklassen”.

Sommarskola obligatorisk

Vid presskonferensen var samtliga partiledare i Alliansen på plats.

– Vi lägger även ett förslag att förlänga skolplikten för dem som inte klarar av gymnasiebehörighet, sade centerledaren Annie Lööf.

KD-ledaren Göran Hägglund berättade att det ska bli obligatoriskt att anordna sommarskola, och även obligatoriskt att gå om man har godkända betyg inom räckhåll, sade han.

– Det här gäller för dem som är i nuvarande årskurs nio, men vi vill också titta på möjligheterna att ta det ner till årskurs åtta, sade han.

Ska nå målen

Enligt Jan Björklund handlar det om att eleverna ska nå målen i grundskolan.

På frågan hur en sexårings skoldag ska se ut svarade han:

– Ju yngre eleverna är desto mer anpassning måste ske. För en sjuåring och en nioåring ser skoldagen annorlunda ut. Det är ganska stor skillnad när barnen är små.

Utbildningsministern, tillika FP-ledaren, talade också om inlärning som präglas av lek.

Går redan i ”nollan”

För barnen får en förlängning av den obligatoriska skolan inga dramatiska konsekvenser. Så gott som alla sexåringar finns i dag i skolan, i sexårsverksamhet – ibland kallad ”nollan”.

Men enligt Alliansen finns det stora skillnader i hur förskoleklassen bedrivs. Den kan variera mellan att vara mer av en traditionell förskola till att vara fullt integrerad i grundskolan.

– Med allmän skolstart vid sex års ålder tydliggörs utbildningsperspektivet, samtidigt som lärandet sker med en pedagogik som är anpassad till elevernas ålder, skriver Alliansen på sin webb.

Krav på lärarna

Det blir den kommande Grundskoleutredningens uppgift att föreslå hur en tioårig grundskola ska införas. Det handlar bland annat om vilken behörighet som ska krävas av dem som undervisar sexåringarna. I dag arbetar såväl förskollärare som lärare i förskoleklass.

De dåliga resultaten i Pisa-undersökningen är i fokus i debatten just nu, men enligt Jan Björklund hade regeringen lagt fram förslaget ändå.

– Vi har förberett det här under en längre tid, även innan Pisa kom. Men vi föreslår det mot bakgrund av att kunskapsresultaten har sjunkit i svensk skola under mycket lång tid. Så detta är ett av många svar på att vända utvecklingen, säger Jan Björklund.

Även Socialdemokraterna

Att skolan sedan en tid seglat upp som en av de viktigaste frågorna inför valet i september i år blir alltmer uppenbart.

Man kan notera att även Socialdemokraterna lagt fram ett förslag på skolområdet som bland annat innehåller förlängd skolplikt till tio år och sommarskola.

”Nollan”

Förskoleklassen, (”sexårs” eller ”nollan”) infördes hösten 1998. De senaste tio åren har andelen sexåringar som går i förskoleklass legat på 95-96 procent, enligt Skolverket. Var tionde av dessa går i förskoleklass hos en fristående huvudman.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pisa-rapporten 2013

Mer i ämnet