Margit Silberstein Foto: SVT

Alliansen vill förnedra Löfven och tvinga honom att avgå

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS · Ingenting tyder på att allianspartierna är intresserade att hjälpa Löfven genom krisen. Dramat ser därför ut att sluta med Löfvens avgång och i sista hand nyval, skriver SVT:s Margit Silberstein.

En regeringskris som kan sluta i nyval står för dörren. Sverigedemokraterna använder sin ställning som tungan på vågen optimalt för att tvinga bort Miljöpartiet från inflytande över flyktingpolitiken. Allianspartierna kommer nu att utsättas för hård press att samarbeta med regeringen. Men ingenting tyder på att de är intresserade av att hjälpa Löfven att lotsa budgeten igenom riksdagen. Dramat ser därför ut att sluta med Löfvens avgång och i sista hand nyval.

Sverigedemokraterna följer sin logik

Sverigedemokraterna har följt den logik de själva byggt upp de senaste dagarna. De har i mer eller mindre hotfulla ordalag gjort klart att de är redo att fälla budgeten. De har till exempel skrivit ett öppet brev med innebörden att Löfven har en sista chans att slippa ett nederlag i riksdagen om han gick dem till mötes.

Sverigedemokraterna hyste självklart inga förhoppningar om att Löfven skulle gå göra som de sa. Det öppna brevet var ett led i att samla argument för att fälla budgeten och skapa regeringskris.

Löfven griper ett svagt halmstrå

Stefan Löfven griper nu ett halmstrå som han säkert själv inser är svagt. Han inbjuder de borgerliga partierna för samtal om budgeten och han hoppas mest på Folkpartiet och Centerpartiet. Men de fyra borgerliga partierna kommer att kräva att han möter dem som en allians, vilket försvårar förhandlingar. Den budget som Löfven vill förhandla om har provocerat de borgerliga partierna, som ser det som ett svek att Vänsterpartiet har fått in tuffa krav i budgeten om vinst i välfärden.

Ett sannolikt scenario är att Alliansen går till det möte som Löfven bjudit in till men att det inte leder till någon överenskommelse. Konsekvensen blir då att Stefan Löfven avgår eftersom han inte får igenom sin budget – den som utgöra själva fundamentet för en regering att styra landet.

Alliansen ser gärna att Löfven förnedras

De fyra allianspartierna ser gärna att Stefan Löfven förnedras och tvingas att lämna regeringsmakten efter dryga två månader. Därmed flagnar det som varit Socialdemokraternas varumärke i så många år; regeringsdugligheten.

Och Alliansen har kunnat visa att Socialdemokraterna är ett parti som andra. Men de löper själva risken att dömas av väljarna som oansvariga när det gäller landets bästa.

Om Löfven avgår kan han komma tillbaka igen om talmannen finner att det trots allt är han som har störst förutsättningar att regera. Men det vore meningslöst att komma tillbaka i samma konstellation som i dag – med Miljöpartiet som koalitionspartner.

Det är inte bara Sverigedemokraterna som vill bli av med Miljöpartiet, det vill Alliansen också. Men Löfven kan inte avpollettera Miljöpartiet eftersom det skulle vara att tillmötesgå Sverigedemokraternas viktigaste krav. Mot den bakgrunden är ett nyval ett realistiskt alternativ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet