Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Medierna bevakar allianspartierna mest negativt

Uppdaterad
Publicerad

Journalisternas bevakning av de borgerliga allianspartierna har varit sammantaget negativ under årets första tre månader, visar en analys som Sifo gjort. Däremot har de rödgröna partierna och framförallt Miljöpartiet skildrats mer positivt.

– Medierna har vinklat regeringspartierna på ett mer negativt sätt, säger Jonathan Wennö som är kommunikationsanalytiker på TNS Sifo.

Sifo har analyserat huvudnyheterna under årets tre första månader på sex av landets största nyhetsredaktioner: Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Aftonbladet, Sveriges Radio Ekot och SVT Rapport. Resultatet blev ett diagram som visar hur mycket bevakning partierna fått, och hur den vinklats.

M får mest bevakning

Moderaterna har fått överlägset mest bevakning, men också mest negativ bevakning. Men det är inget konstigt menar Jonathan Wennö.

– De är det största partiet i regeringen och de får naturligtvis ta de tuffaste smällarna, säger han.

– Alla tre rödgröna partierna är i någon mån vinnare. Socialdemokraterna har undkommit mycket negativ publicitet. Vänstern och Miljöpartiet har överhuvudtaget nästan inte haft någon kritisk publicitet, fortsätter Wennö.

På Sifo tror man att hårdare granskning väntar också de rödgröna partierna ju närmare valet kommer. Men att framställas negativt behöver inte enbart vara något negativt, menar Wennö.

– För de mindre partierna, och alldeles särskilt för Sverigedemokraterna, är det viktigt att synas överhuvudtaget, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet