Richard Jomshof (SD). Foto: TT

Allt starkare stöd för samtycke

Uppdaterad
Publicerad

Stödet för en samtyckeslag blir allt starkare i riksdagen. Socialdemokraterna öppnar nu för att utreda frågan på nytt.

– Jag tror att vi behöver en tydligare lagstiftning. Ett nej ska vara ett nej och det måste respekteras. Det borde egentligen sitta i ryggmärgen hos varje man i Sverige men jag tror att vi måste tydliggöra det i lagstiftningen, sa Morgan Johansson (S), ordförande i justitieutskottet, när han mötte Moderaterna i debatt om samtycke i Aktuellt.

Moderaterna ensamma i sitt nej

Miljöpartiet och Vänsterpartiet är sedan tidigare för en samtyckeslag, och nu vill  Socialdemokraterna alltså utreda om det är rätt väg att gå. Efter att Folkpartiet nyligen anslutit sig är det bara Moderaterna som står fast vid sitt nej bland regeringspartierna.

Lundavåldtäktsdom

– Moderaterna borde ha en mer öppen inställning. Det politiska läget har förändrats och Moderaterna är nu ensamma på sin kant som är emot utredning. Det finns en väldigt stark opinion som säger att de här lagarna inte fungerar, man kan inte bara strunta i det, säger Johansson.

Moderaternas Anti Avsan, ledamot i justitieutskottet och domare, säger att de gärna är med och förbättrar sexualbrottslagstiftningen, men menar att en samtyckeslag är fel väg att gå.

– Vi tror att det blir mycket större fokus på brottsoffret om man har en samtyckeslagstiftning. Det visar erfarenheter från bland annat Storbritannien. Vi vill sätta större fokus på gärningsmannen.

Jomshof: ”Försiktigt positiv”

Socialdemokraterna lämnade på fredagen in ett förslag till justitieutskottet som innebär att en parlamentarisk kommitté tillsätts. Kommittén ska granska varför det är så få våldtäktsanmälningar som leder till åtal och fällande dom. Den ska också få i uppdrag att se över lagstiftningen när det gäller våldtäkt, inklusive en samtyckeslagstiftning.

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Richard Jomshof ser inga problem med att ställa sig bakom det socialdemokratiska förslaget att tillsätta en utredning.

Jomshof uppger att han personligen är ”försiktigt positiv” till en samtyckeslag. Han betonar att det viktiga för SD är att en lagändring verkligen leder till att fler våldtäktsmän fälls och han är osäker på om en samtyckeslag verkligen får den effekten.

– Det verkar inte som om att man i England har fångat upp fler våldtäktsmän, säger Jomshof.

Fakta: Nuvarande lagtext

  • Den som genom misshandel, våld eller hot tvingar en annan till samlag eller liknande sexuell handling som är att jämföra med samlag döms för våldtäkt till fängelse i lägst två och högst sex år.
  • Detsamma gäller den som genomför ett samlag eller liknande genom att ”otillbörligt utnyttja medvetslöshet, sömn, allvarlig rädsla, berusning eller annan drogpåverkan, sjukdom, kroppsskada eller psykisk störning” eller att offret ”annars med hänsyn till omständigheterna befinner sig i en särskilt utsatt situation”.
  • Om brottet är grovt döms till fängelse i lägst fyra och högst tio år.
  • Källa: Brottsbalkens sjätte kapitel (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundavåldtäktsdom

Mer i ämnet