Margit Silberstein Foto: SVT

Analys: Annie Lööf överraskade två gånger

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det mest otippade under utfrågningen med Annie Lööf var att hon plötsligt övergav ett krav som hennes företrädare Maud Olofsson drev i åratal och som Annie Lööf själv stått fast vid sedan hon blev partiledare. Men nu driver inte Centerpartiet längre frågan om sänkta ingångslöner för unga.

Det hastiga bytet av partilinje förklarar Annie Lööf med att hon vill se vad som händer med de så kallade YA-jobben, där unga med hjälp av subventionerade jobb kan lära sig ett yrke och studera samtidigt till en lägre lön.

Men när det gäller turordningsreglerna vid uppsägning stod hon fast vid både sin egen och Maud Olofssons gamla politik. Centerpartiet vill ge arbetsgivarna mera makt att bestämma vilka som ska gå först vid arbetsbrist. Enligt Annie Lööf är det kompetens och inte anställningsår som ska vara avgörande. 

Utfrågningen

Kunde inte svara på jobbfråga

Överraskning nummer två, efter tvärvändningen i frågan om ingångslöner, var när Annie Lööf till slut, efter att ha pressats hårt, sa orden man sällan hör från en politiker: Jag vet inte.

Det var efter att hon hållit ett brandtal mot höjda arbetsgivaravgifter, som enligt Lööf, leder till uppsägningar. Utfrågarna konfronterade henne med ett av Alliansens senaste förslag att höja arbetsgivaravgifterna för anställda inom banksektorn. Enligt Lööfs egen logik skulle det leda till uppsägningar i finanssektorn, som omfattar 75.000 anställda. Lööf hade svårt att klara ut den motsägelsen och medgav till slut att hon inte hade något svar.

Märktes att hon fått bra självförtroende

Statliga Vattenfall förföljer Centerpartiet. Enligt regeringen ska Vattenfall vara ledande i den gröna omställningen samtidigt som företaget planerar nya gruvor för brunkol i Tyskland. Annie Lööf sa efter ett regn av frågor att hon inte var främmande för att sälja ut den europeiska delen av Vattenfall.

I stort gav Annie Lööf ett lugnt och stabilt intryck. Hon var påläst och lät sig inte rubbas trots att utfrågningen stundtals var ganska tuff. Det märktes på henne att hon fått ett bra självförtroende efter framgången i EU-valet.

Fakta

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Utfrågningen

Mer i ämnet