Foto: SVT

Ordstrid om jobben mellan Andersson och Borg

Uppdaterad
Publicerad

En ordstrid om vem som egentligen har de bästa förslagen för att skapa nya jobb utbröt mellan finansminister Anders Borg och Socialdemokraternas Magdalena Andersson när de möttes i Aktuellt.

Magdalena Andersson (S) vill att de långtidsarbetslösa unga ska kunna erbjudas jobb inom bland annat äldreomsorgen och hemtjänsten, jobben ska finansieras av staten, sade hon.

– Vi ser stora behov, inte minst inom äldreomsorgen.

265 förslag

Anders Borg (M) hade en helt annan ingång och menade att jobben skapas genom sänkt skatt och sänkta arbetsgivaravgifter inom till exempel restaurang.

– Man lägger en väldigt stor börda på restauranger där många av de första jobben finns. Man kommer att lägga på väldigt höga skatter på de här jobben, vi har under vår tid skapat 50.000 nya jobb, sade Anders Borg.

Anders Borg sade att alliansen enats om 265 olika förslag på vad som kan främja arbetsmarknaden, varav 50 rör åtgärder som gör det enklare för företag att anställa.

Dags för något nytt

Magdalena Andersson sade att hon kände sig trygg med Socialdemokraternas förslag.

– Under de här åren så har faktiskt ungdomsarbetslösheten ökat liksom antalet långtidsarbetslösa, då är det dags att göra något nytt, sade Andersson som även anklagade alliansen för att ha lagt ett tunt förslag.

Anders Borg anklagade i sin tur Socialdemokraterna för att inte erbjuda riktiga jobb utan kurser för att maskera arbetslösheten. Han tryckte även på att alliansen tror på att främja företagsklimatet, att RUT och ROT ger jobb och att erbjuda lärlingsplatser.

– Det här är riktiga jobb som ger skatteintäkter, arbetskamrater och en trygg plats i livet för ungdomar.

Andersson: Fot in på arbetsmarknaden

– Här får man ett riktigt anställningskontrakt och får gå en kurs 25 procent av tiden. Det ger en fot in på arbetsmarknaden, jag har så svårt att förstå att man inte vill satsa på de sektorer där det behövs folk, svarade Magdalena Andersson.

Slutligen anklagade både Borg och Andersson varandra för att inte erbjuda ett färdigt regeringsalternativ där inget av de ekonomiska förslagen kommer att gå att genomföra fullt ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2014

Mer i ämnet