Mats Eriksson på Sveriges kommuner och landsting, SKL, kommenterade cancerköerna i Aktuellt. Foto: TT/SVT

SKL: Oförsvarligt med så långa cancerköer

Uppdaterad
Publicerad

På många håll i Sverige tvingas cancersjuka människor vänta i månader på behandling, visar SVT:s granskning. Ett underbetyg till svensk vård, tycker Mats Eriksson, högste ansvarig för sjukvård på SKL.

Efter SVT:s granskning av cancerköerna säger ledande onkologer att patienternas liv står på spel eftersom landstingen inte klarar av att hålla rimliga väntetider.

Mats Eriksson, moderat landstingspolitiker och högste ansvarige för sjukvård på SKL, Sveriges kommuner och landsting, håller med om att kösiffrorna är alarmerande.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

– Det är oförklarligt och oförsvarligt, och min erfarenhet är att vid aggressiva och väldigt akuta operationer ska man komma till vård väldigt mycket fortare än så här, säger han i Aktuellt.

Däremot anser han inte att kötiderna är längre än politikerna tror.

– Nej, jag tror att vi har ganska bra koll på hur de är, framför allt när det är väldigt akut. Men vi måste se till att ha en så tillgänglig vård att man får vård i tid.

”Ett underbetyg”

Sverige ligger ändå bra till när man tittar på femårsöverlevnad i cancer, vilket är det sätt man mäter cancervård, menar Mats Eriksson. Men han lägger till att det är läge att se över rutinerna inom sjukvården. Inte nödvändigtvis skjuta till mer resurser utan snarare omfördela de resurser man har.

– Det här är ett underbetyg åt den svenska vården, särskilt att det är så stora skillnader mellan landstingen. Vi måste se över hur man arbetar och använda de pengar vi har så att man får bra snurr, säger Mats Eriksson.

Vad ska man göra om man bor i Värmland, som har längst kötider, och har cancer? Ska man flytta till Dalarna då?

– Först ska prata med landstinget där man bor och se hur det ser ut. Om det är väldigt långa tider så tycker jag att man ska ta kontakt med sin läkare och se om det finns någon annanstans man kan få vården.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Mer i ämnet