Foto: SVT

Arbetslöse Wisam längtar efter att få svetsa

Publicerad

Det tar i genomsnitt sju år för en invandrare att få jobb i Sverige. En av alla de som längtar efter ett jobb är Wisam Basheer. – Jag har gjort allt för att få ett jobb, säger han.

I Irak hade Wisam Basheer en egen svetsverkstad med flera anställda. I Sverige är han arbetslös, trots att svetsare har pekats ut som ett bristyrke.

– Jag tycker mycket om svarv, svets och fräs. Jag har arbetat sedan jag var 14, det är 35 år. Det går i blodet, säger han.

Wisam har gjort allt för att få ett jobb, utan resultat.

– När jag knackar dörr händer ingenting. Bara prata och lämna ett cv, men jag har inte fått svar. Kanske är jag för gammal, eller har jag otur. Kanske tänker arbetsgivaren att jag inte kan svenska, jag vet inte.

Han har gått en arbetsmarknadsutbildning i Sverige, men det har inte hjälpt.

– Om man säger till mig nu: ”Wisam, det finns en verkstad i Tumba som kanske behöver någon”, så åker jag direkt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jobbdebatten

Mer i ämnet