Foto: TT

Ask: Ser ingen anledning att kritisera polisen

Uppdaterad
Publicerad

Lördagens motdemonstration mot en handfull nazister slutade i tumult. Flera personer skadades när polisen försökte skingra de många motdemonstranter som samlats i Malmö. Justieminister Beatrice Ask (M) säger till SVT Nyheter att hon inte ser någon anledning att kritisera polisens insats.

Fler än tusen personer hade samlats för att demonstrera mot nazistiska Svenskarnas parti som skulle hålla torgmöte i stadsdelen Limhamn. När motdemonstranterna försökte stoppa mötet blev stämningen mycket stökig.

Fem personer skadades när ridande poliser red in i en folkhop med motdemonstranter. En ung man skadades efter att ha blivit påkörd av en polisbil.

– Utifrån de rapporter jag har ser jag ingen anledning att kritisera polisen. När det gäller de polisiära bedömningarna får polisen svara för det. Efter varje insats av det här slaget görs det en noggrann utredning, säger Justieminister Beatrice Ask (M).

”Kräver att polisen ingriper mer resolut”

Vad tänker du när du ser bilderna?

– Jag tror att det är väldigt viktigt att ha klart för sig att det hände saker före och efter bilderna också. Motdemonstranterna kastade saker och tog till våld. Då är det klart att det blir tumultartat, dramatiskt och att det händer saker som inte ska inträffa.

Hade polisen kunnat agera annorlunda?

– Det är inte min sak att svara på, men man hade redan inledningsvis insett att det var många personer som skulle demonstrera mot nazisterna. Det har jag stor förståelse för att man vill göra, men det innebar att det blev en stor insats för polisen, säger hon och fortsätter:

– I det här fallet visade det sig att det fanns personer som maskerade sig, kastade ammoniak och saker på polis, hästar och demonstranter. Då uppstår tumult som kräver att polisen ingriper mer resolut.

Kritiserar Sjöstedt – ”en farlig väg att gå”

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt säger till Kvällsposten att han anser att polisen borde bli mer restriktiva med ge demonstrationstillstånd till demonstrationer med nazistisk bakgrund.

– Polisen har varit alldeles för generösa med att ge tillstånd till nazistmöten, säger han till tidningen.

Justieministern anser att Sjöstedts linje hade varit ”en farlig väg att gå”.

– Det skulle innebära att få någon slags graderad yttrandefrihet i det här landet. Då är vi inne i ett helt annat samhälle än det som vi bör ha, säger hon.

Hur ska man undvika att det upprepas?

– Fortsätta att kräva tillstånd och att säkerställa att ordningen säkras vid olika arrangemang. Sedan ligger ansvaret hos varje enskild individ. Man kan protestera mot rasism eller nazism utan att ta till stenar mot brottsbekämpande myndigheter och andra människor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tumult vid demonstration

Mer i ämnet