Foto: TT

Attackerna mot Reinfeldt

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt anklagades från flera håll för att svika löften både till Obama och till väljarna.

När årets första partiledardebatt drog igång möttes Reinfeldt omedelbart efter sitt anförande av hårda ord.

Hårdast i kritiken var inte oväntat Mikael Damberg, som debatterade istället för S-ledaren Stefan Löfven som inte sitter i riksdagen.

”Har slösat bort arvet”

Damberg påminde Reinfeldt om vallöften inför valen 2006 och 2010. Fler jobb, men i dag är över 400.000 arbetslösa. Bättre skola, men i dag är skolan i sämre situation. För det tredje lovades starka offentliga finanser, men i dag är underskottet 87 miljarder.

– På bara åtta år har Reinfeldt slösat bort hela arvet från Göran Persson och lika mycket till. Från ett överskott på 67 miljarder till ett underskottet på 87 miljarder, sade Damberg.

Reinfeldt svarade att Socialdemokraterna lovar allt till alla.

– Kan ni berätta när ni träffat en sosse senast som sa: Nu är det dags att spara eller nu är det dags att dra ner? frågade Reinfeldt retoriskt. Sossarna har råd med allt, att stå här och antyda att du har legat vaken i natt och brytt dig om offentliga finanser det är lite magstarkt.

”Vi är inte ensamma i världen”

Men anklagelserna mot Reinfeldt stannade inte där. Åsa Romson (MP) menade att Reinfeldt svikit ett löfte till USA:s president.

När han var i Sverige sade du att Sverige inte ska satsa på kolkraft. Men siffror från Vattenfall visar att Sverige satsar mer på kol.

Hur kommer det sig att du bryter löftet till Obama? frågade Romson.

Reinfeldt svarade med att Vattenfalls stora köp av tyska kolkraftsanläggningar gjordes under början av 2000-talet, då Miljöpartiet var med och förde politiken. Han passade på att beklaga skiftet från kol till skiffergas i världen och Tysklands plan för avveckling av kärnkraft, som leder till ökad kolanvändning

– Vi är tyvärr inte ensamma i världen. Vi måste också få till internationella avtal, sade han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.