Över en miljon svenskar har förtidsröstat i årets EU-val. Foto: TT

Bara timmar kvar – rekordmånga har röstat

Uppdaterad
Publicerad

Över 1,2 miljoner har förtidsröstat inför dagens EU-val – klart mer än för fem år sedan då det var lite mer än 900.000 som förtidsröstade. Klockan 08.00 öppnade vallokalerna runtom i landet.

Nu har det blivit dags att lägga sin röst inför EU-valet – klockan 08.00 öppnade vallokalerna runtom i landet. Valtemperaturen har höjts allt mer och de senaste dagarna har både partiledarna och partiernas toppkandidater rest land och rike runt för att locka till sig fler röster i dagens val.

Det är inte konstigt, det är välkänt att det är många väljare som bestämmer sig först den sista veckan för vilken valsedel de ska lägga i valurnan. Och enligt en ny mätning från Aftonbladet/Inizio blir deltagandet högt.

Hela 56 procent av de svarande i en webbenkät uppger att de kommer ta sig till valurnorna. Vid den senaste mätningen för två veckor sedan låg siffran på 49 procent och vid förra EU-valet 2009 var deltagandet 45,5 procent.

– På slutet har intresset verkligen tagit fart. Framförallt bland unga, säger Karin Nelsson på Inizio till Aftonbladet.

Sociala medier spelar in

Enligt Nelsson har intresset för att rösta ökat i alla åldersgrupper, förutom för de födda på 1930-och 40-talet. I denna grupp uppger i stället fler att de inte tänker rösta.

– Det här är första gången vi har ett val där sociala medier spelar en stor roll, och många politiker har varit bra på att utnyttja det, säger Karin Nelsson.

I webbundersökningen har 3.302 personer tillfrågats under perioden 6-8 maj och 2.310 personer under perioden 21-23 maj.

Många bestämmer sig sista veckan

Enligt SVT:s valanalytiker Henrik Ekengren Oscarsson är det mer än fyra av tio som vid de tidigare EU-valen uppgett att de bestämt sig den sista veckan.

”Det svenska valforskningsprogrammets stora väljarstudier visar att i de fyra Europaparlamentsvalen har andelen väljare som uppger att de bestämmer partivalet sista veckan varierat mellan 42 och 46 procent” skriver han på svt.se.

Unik debatt

I SVT:s utfrågningar inför valet är det partiernas toppkandidater som har stått i fokus. Men under den sista veckan har partiledarna tagit allt mer plats. I torsdags morse ställde Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt upp på en debatt i SVT:s Gomorron Sverige, den enda EU-debatten mellan de båda.

Rekordet för förtidsröstande slogs tidigt. När SVT besökt lokaler för förtidsröstning har röstmottagarna vittnat om att det är fler förtidsröster än tidigare.

– Vi har märkt en markant ökning, vi har inte direkt haft någon rusning hit, men klart fler än förra gången, säger röstmottagaren Sivert Eklund i Tingsryd.

De svenska vallokalerna stänger klockan 21. Samtidigt presenteras prognosen från SVT:s stora vallokalsundersökning på svt.se och i SVT:s valvaka i SVT1.

Vid klockan 23, samtidigt som vallokalerna stänger i Italien, väntas sedan resultaten från Sverige presenteras.

14.00 SVT:s direktrapportering börjar på svt.se

14.30-17.00 Chatta med våra utsända reportrar runt om i Europa

20.00 Valvakan börjar på svt.se och i SVT1

Gäster: Bland andra Mona Sahlin, Gunilla Carlsson, Henrik Torehammar, Cecilia Malmström, Birgitta Ohlsson, Sören Holmberg.

21.00 Prognosen från vallokalsundersökningen presenteras

23.00 Första resultaten väntas

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet