Ibrahim Baylan (S) och Tomas Tobé (M) möttes i en skoldebatt i Agenda. Foto: SVT

Baylan om skolan: Känner enorm oro

Uppdaterad
Publicerad

– Jag känner en enorm oro över utvecklingen i skolan, sade Ibrahim Baylan (S) i Agenda. Tomas Tobé (M) sade att han välkomnar att S i stor utsträckning gått med på Alliansens linje.

Moderaterna borde satsa på resurser till skolan i stället för skattesänkningar. Det menade Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan i Agenda. Medan hans kollega i Moderaterna, Tomas Tobé, sade att har man ordning i ekonomin, har man råd att satsa på skolan.

– Ska vi fortsätta fyra år till med Moderaternas skattesänkningar eller ska vi prioritera skolan? sade Baylan.

Val 2014

– Så sent som i december hade Moderaterna chansen att  rösta för mindre klasser och investeringar i lärarna eller fortsätta kämpa för skattesänkningar. De valde skattesänkningarna, fortsatte han.

Baylan sade också att han känner en enorm oro över utvecklingen, där PISA-undersökningen visar att var fjärde kille i nian inte kan läsa och skriva ordentligt.

Tobé: Det finns en samsyn om skolan

Tomas Tobé menade att det egentligen finns en samsyn om skolan i svensk politik och att han välkomnar att Socialdemokraterna ”i stor utsträckning har gått med på alliansens kunskapslinje”.

Om man tittar på era budgetar för i år så satsar regeringen 670 miljoner på grundskolan  och Socialdemokraterna 4, 5 miljarder. Hur kan det vara samsyn när ni satsar så olika summor?

– Mer resurser kan vara viktigt och det är vi beredda att göra men även där har vi samsyn.Socialdemokraterna är nu för de jobbskatteavdrag som Ibrahim Baylan just kritiserade. I övrigt är vi överens i skolpolitiken så den stora frågan är hur få fram resurser till skolan. Då tror vi man ska satsa mer på jobb och inte på bidrag, sade Tomas Tobé.

Baylan: Svensk skola illa däran

– Åtta år – 140 miljarder i sänkta skatter, noll kronor till att anställa fler lärare, noll kronor till fler specialpedagoger, noll kronor till mindre klasser. Det är facit efter åtta år med Moderaterna.  Ni hade chansen att byta linje i december, att se de stora utmaningarna i svensk skola, svensk skola är illa däran! sade Ibrahim Baylan.

– Vi har 12.000 elever som denna sommar inte kommer att nå behörighet för gymansiet. Ni måste börja se detta och ta ansvar, prioritera investeringar i skolan i stället för skattesänkningar. Det är inte ett politiskt spel, skolan är illa däran.

Tomas Tobé, har ni prioriterat skattesänkningar framför att satsa på skolan?

– Saker och ting hänger ihop. Har man ordning på ekonomin, ser till att fler kommer i jobb, då har man råd att satsa på skolan. Jan Björklund lägger sju miljarder mer på skolan än du gjorde när du var skolminister. Vi säger att vi är beredda att göra ytterligare investeringar i svensk skola, sade Tomas Tobé.

Men Baylan kontrade:

– Det är 12.500 färre lärare i dag än 2006. Dessa påstådda sju miljarder, vad har de gått till? En del kanske har gått till byråkrati. Lärarna vittnar ju om att deras arbetsbörda med byråkrati och administration har ökat.

”Den stora konflikten handlar inte om skolan”

Tomas Tobé hävdade åter att det inte finns en stor konflikt om skolan:

– Det är fler behöriga lärare per elev idag. Vi är beredda att bygga ut karriärtjänster, vi ska ha mer undervisningstid och tidigt stöd. Men den stora konflikten handlar inte längre om skolan.Vi är överens om de satsningar vi vill göra i skolan. Men ni tror att genom att satsa på bidrag får man resurser till svensk skola. Jag säger att vi måste satsa på jobben för att få pengar till svensk skola. Det är konflikten i svensk politik, sade Tobé.

Socialdemokraterna vill satsa på mindre klasser i skolan, trots att expertisen inte är enig om att det är den rätta vägen att gå. Varför har S gjort det till en huvudfråga?

– Generellt finns inte så mycket forskningsstöd för mindre klasser, men under de första åren finns det mycket nog som talar för att mindre grupper skulle gynna eleverna, sade Baylan.

– Det är sant att mindre klasser kan vara rätt i en del skolor, men det är olika utmaningar i landet, en del kommuner har för få elever och kanske till och med lägger ner skolor. Då handlar det snarare om behöriga lärare, sade Tomas Tobé och lade till att han tycker det viktigaste är att se till att läraryrket har en bra status, att lärarna ska ha högre löner och att det ska finnas ordentligt med tid för eleverna.

Se hela debatten här ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet