Behövde akut canceroperation – fick köplats på tre månader

Uppdaterad
Publicerad

Lina Baldenäs läkare sa att cancertumören var mycket aggressiv och att hon behövde opereras omedelbart. Men hon fick beskedet att väntetiden för operation var över tre månader.

– Att behöva vänta är omänskligt, säger hon.

Det var i början på juli som 32-åriga trebarnsmamman Lina Baldenäs upptäckte en tumör i ljumsken. Efter vävnadsprov och röntgen stod det klart att det handlade om en mycket aggressiv form av metastaserad hudcancer.

– Röntgenläkaren, onkologen och kirurgen ansåg att tumören skulle opereras samma vecka eftersom den var så aggressiv, säger Lina Baldenäs.

Val 2014

Chockartat besked

Det var ett chockartat besked men det skulle bli värre.

– En operationssjuksköterska ringer mig tidigt en morgon och säger att jag har fått en tid två dagar senare för samtal med en annan läkare för att han ska bedöma hur allvarligt läget är. Sen får jag en operationstid i slutet på oktober, säger Lina Baldenäs och fortsätter.

– Att veta att man går omkring med en tumör i kroppen hur länge som helst är ren tortyr. Det är tortyr att vänta på provsvaren men sen när du väl vet att du har cancer, att behöva vänta efter det, det är omänskligt.

”Klarar inte av att se barnen utan att gråta”

Lina Baldenäs blir förtvivlad. Hon drömmer mardrömmar och skriker på nätterna. Hon flyttar hem till vänner som tar hand om henne.

– Jag fick ringa min mamma och säga snälla snälla kan du ta barnen i två veckor till för jag klarar inte av att se dem utan att gråta. Jag kan inte ens prata med dem på Skype utan att tårarna rinner för jag tänker att jag dör ifrån dem. Jag dör ifrån dem innan jul om jag inte får en operation.

Läkaren ringde och tjatade

I det läget är Lina Baldenäs livrädd. Hennes tre barn är alla under åtta år och skräcken att göra dem moderslösa ger henne kraft att kämpa med näbbar och klor för att få en operationstid.

– Jag ringde till operationskoordinatorn och tjatade och tjatade. Jag ringde till kirurgerna och grät. Jag ringde till onkologiavdelningen och telefonterroriserade dem tills de lät mig prata med min onkolog och hon lovade att göra allt hon kunde. Jag pratade med en läkare på Alingsås lasarett och han ringde in och tjatade på dem, säger Lina Baldenäs.

Lina Baldenäs tjat lönar sig i slutändan. Hon erbjuds en återbudstid och kan på så sätt ta sig före i kön.

Om du inte hade tjatat, hade du fått återbudstiden då?

– Nej, det tror jag inte. Då hade någon annan tjatat mer än mig och då hade de fått tiden eller så kanske de hade följt turordningen. Det är sådant som jag kan få lite dåligt samvete för det för att jag tjatade mig förbi turordningen för det är givetvis fult gjort men jag gjorde det för mina barn.

– Men samtidigt så tänker jag att de som mår ännu sämre än vad jag gör orkar inte tjata. Just nu till exempel, nu har min tjatlust tagit slut. Nu orkar jag inte slåss längre för vad jag ska göra eller vad jag ska behandlas med, säger Lina Baldenäs.

Lina Baldenäs kämpar fortfarande med sin cancer. Hon har fått en metastas i lungan och medicineras.

Startade ”Svarta bandet-insamling”

Himlen är överskattad är en förening som samlar in pengar till patienter och anhöriga som behöver ekonomisk hjälp i vardagen.

”Vårt svarta band, melanomets motsvarighet till bröstcancerns rosa, är tänkt att bli en symbol för stöd och support. För hjälp till drabbade och anhöriga. Dock inte via forskning. Där finns det andra som kan generera mer pengar och som vet bättre var de pengarna gör mest nytta.

Himlen är överskattad grundades till minne av Kristin Andersson som lämnade oss alltför tidigt och lämnade efter son, man, mor, far och många många vänner och släktingar”, skriver föreningen på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet