Migrationsminister Tobias Billström reagerar mot de stora vinsterna bland privata asylboenden. – Vi ska komma ifrån de här avarterna, säger han. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Billström efter SVT-granskningen: Permanenta boenden ska slå ut ”avarter”

Uppdaterad
Publicerad

Både migrationsminister Tobias Billström (M) och riksdagsledamoten Christina Höj Larsen (V) tog avstånd från storvinsterna bland asylboendebolagen, när de på tisdagskvällen möttes i en debatt i Aktuellt.

– Verklighetsbeskrivningen stämmer. Vi har ett läge där vi vill ge skydd åt människor och det kommer 2.000 personer i veckan, det är klart det är ett väldigt trängt läge vad gäller boenden, sade Tobias Billström.

Han menade att alliansens nya förslag häromdagen – att låta Migrationsverket öppna anläggningsboenden i egen regi – skulle minska problemen för verket.

– Då behöver man inte tillämpa LOU (lagen om offentlig upphandling) på samma sätt som i dag. Det borde leda till att den typ av avarter som vi såg i inslaget försvinner.

På frågan om varför man inte gjort denna förändring tidigare svarade Billström att det tidigare varit bra att Migrationsverket inte suttit med många egna fastigheter, men att den nya tillströmningen av asylsökande skapat ett nytt läge.

V: Statligt bolag behövs

Migrationsverket har också uttryckt önskemål om att få skapa egna asylboenden. Verket vill helst placera de asylsökande i vanliga lägenheter och ser anläggningsboenden på campingar och vandrarhem som en dålig nödlösning.

Vänsterpartiets talesperson Christina Höj Larsen upprepade i Aktuellt partiets krav att staten borde bilda ett särskilt bolag för asylboendena.

– Vi behöver ett statligt bolag för det fasta basbeståndet av lägenheter, sade Höj Larsen.

Billström: Privata aktörer måste göra vinst

Tobias Billström markerade dock att det alltid kommer att behövas privata aktörer som komplement vid tillfälliga asyltoppar – och att dessa alltid kommer att kunna göra vinst.

– Ett vandrarhem som inte haft några gäster den mörka tiden om året kommer alltid att göra vinst om det får beläggning. Men vi ska komma ifrån de avarter vi såg i inslaget.

Vill du hjälpa SVT granska asylboendena? Hör av dig med ditt tips eller diskutera i sociala medier under #dinröst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar asylboendets vinnare

Mer i ämnet