Göran Hägglund (KD) Foto: Scanpix

Bistra siffror för KD i nya mätningar

Uppdaterad
Publicerad

Inför partiets kommundagar går Kristdemokraterna framåt i både DN/Ipsos och TV4/Novus senaste opinionsmätningar men ligger ändå kvar under riksdagsspärren.
Med mindre än ett halvår kvar till valet har de rödgröna en rejäl ledning över Alliansen.

Vid samma tidpunkt inför förra valet hade Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ett övertag på 4,6 procentenheter, enligt Ipsos mätningar. Nu leder de i stället med 13,3 procentenheter över den borgerliga alliansen.

Motsvarande siffra i Novus mätning är 11,1 procentenheter.

– Det är en betydligt brantare uppförsbacke för de borgerliga den här gången, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till Dagens Nyheter.

Han kommenterar även Kristdemokraternas läge:

– Det är ett helt klart sämre läge för partiet nu.

KD och C under spärren

KD ökar enligt båda opinionsinstituten, men ökningen räcker inte för att ta partiet över den magiska fyraprocentsgränsen. Även Centerpartiet hamnar under spärren i Novus mätning.

Miljöpartiet ökar mest i Ipsos-mätningen och blir där tredje största parti efter Socialdemokraterna och Moderaterna, men i Novus mätning tas den platsen i stället av Sverigedemokraterna, om än knappt.

Vänstern backar kraftigt

Störst ökning hos Novus står i stället Folkpartiet för, vilket bidrar till att Alliansen som helhet tillmäts ett plus med 0,5 procentenheter, medan S, V och MP backar.

Vänstern sticker ut hos Novus med en minskning på 1,9 procentenheter. En nedgång som enligt opinionsinstitutet är statistiskt säkerställd, medan övriga förändringar är inom felmarginalen.

Moderaterna backar i båda mätningarna. Socialdemokraterna går enligt Novus framåt, men tappar enligt Ipsos.

Parti;Väljarstöd;Förändring*;TT:s raka snitt**;

S;34,3;+1,0;33,6;

V;6,5;-1,9;7,3;

MP;9,2;-0,5;10,0;

M;25,1;-0,6;23,9;

C;3,6;-0,6;4,0;

FP;6,3;+1,6;5,9;

KD;3,9;+0,1;3,9;

SD;9,3;+0,6;9,3;

* Förändring i procentenheter sedan föregående mätning i februari.

S, MP, V;Alliansen;

50 (-1,4);38,9 (+0,5);

Blocken enligt TT:s raka snitt:;

S, MP, V;Alliansen;

51,4;37,4;

*Förändringen i procentenheter sedan föregående mätning.

**TT:s raka snitt är ett snitt av resultaten i de senaste mätningarna från Ipsos, Novus, TNS-Sifo, Demoskop, Yougov, United minds samt SCB.

Samtliga förändringar inom felmarginalen. Mätningen genomfördes via telefonintervjuer 24 februari-23 mars, då 2 002 personer över 18 år fick frågan: ”Om det var riksdagsval i dag, vilket parti skulle du rösta på?”

Andelen osäkra väljare är 19,5 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet