Anders Borg i Almedalen. Foto: TT

Borg bekräftar: Ekonomin går sämre

Uppdaterad
Publicerad

På en presskonferens i Almedalen i dag bekräftade Anders Borg det han avslöjade i Aktuelltsändningen i går, den svenska prognosen för tillväxten måste skrivas ned.
– Vi kommer att få revidera ner våra prognoser, sade Anders Borg i Aktuellt.

Den svenska ekonomin återhämtar sig långsammare än regeringen trodde i våras, och därför sänker finansministern nu prognosen för året och nästa år.

Krisen i Ukraina slår hårt mot Rysslands tillväxt och det sprider sig till Sverige i en kedjereaktion.

– Det kommer slå på Finland, och Finland slår på oss, säger finansminister Anders Borg (M) när han i dag i Almedalen lämnade den sista ekonomiska prognosen före regeringsträffen i Harpsund augusti.

I år tror han att svensk BNP stiger med 2,5 procent, en nedskrivning med 0,2 procentenheter. Nästa år spås tillväxten bli 3,1 procent, också det 0,2 procentenheter lägre än senaste prognosen i regeringens vårbudget.

Sveriges inhemska marknad går bra, hushållens konsumtion fortsätter att öka. Men intäkterna av skatter sjunker trots detta.

”Krona för krona”

Sveriges inhemska marknad går bra, hushållens konsumtion fortsätter att öka. Men intäkterna av skatter sjunker trots detta med 9 miljarder i år och lika mycket nästa år.

Därför, förklarar Borg (M), finns det inget utrymme för några ofinansierade reformer. Alltså blir det inga vallöften som Alliansen inte kan betala för.

– Det är kronor för krona som gäller, och ännu mer nu än tidigare.

En effekt av de nya beräkningarna blir att arbetslösheten väntas sjunka långsammare, 7,9 procent i år istället för 7,7 som förra prognosen spådde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2014

Mer i ämnet