Foto: TT

Borg sågar egna jobbåtgärderna

Uppdaterad
Publicerad

Fas 3 blev inte den succé man hoppades på. Andra arbetsmarknadspolitiska åtgärder fungerar inte heller särskilt bra.

De synpunkterna framför förre arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin (M) och nuvarande finansministern Anders Borg (M) i en ny SVT-dokumentär.

Arbetsförmedlingen skulle bli bättre med alliansregeringen och hjälpa till att bryta utanförskapet. En ny ledning tillsattes 2008, och sedan dess har det har stormat kring regeringens åtgärder för arbetslösa.

I den så kallade Fas 3, där arbetslösa skulle sysselsättas, avslöjades redan 2011 att arbetslösa fick göra förtäckta riktiga jobb, eller meningslösa aktiviteter som att måla om redan färdiga stolar.

Val 2014

Fas 3 kostade 4,3 miljarder, men nästan ingen fick jobb, visade SVT:s granskning.

”Ingen har lyckats någonstans”

I dag erkänner förre arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin i SVT:s dokumentär ”Vi gjorde vad vi lovade” om Moderaterna att det inte blev så bra.

– Fas 3 blev ju inte den hit som vi hade tänkt oss, det är bara att erkänna, säger han. Och det är en notoriskt besvärlig frågeställning. För det är nog ingen regering, någonstans, i något land, i någon tid som har riktigt lyckats med det om man ska vara ärlig.

Förra året avslöjades att Arbetsförmedlingen hade betalat ut miljarder till jobbcoacher och andra företag som lovade hjälp till arbetslösa, varav flera visat sig oseriösa.

Arbetslösa fick virka

Myndigheten hade betalat ut pengar till oseriösa jobbcoachföretag utan att kontrollera dem ordentligt – de arbetslösa fick äta popcorn, se på film och virka. Bara några månader senare fick både chefen för Arbetsförmedlingen och ansvarig minister byta jobb.

Men finansminister Anders Borg säger nu att den politiken ändå inte gör någon större skillnad.

– Man ska inte ha någon överdriven föreställning om att de är speciellt effektiva. Oavsett om vi talar om ungdomsgarantier eller om praktikplatser eller anställningsstöd. Man måste göra det, man måste lägga pengar på det och det är bättre än att inte göra någonting, men man ska inte ha någon överdriven föreställning om att det fungerar speciellt bra.

– Det är komplicerat att hjälpa människor som har stått utanför arbetsmarknaden länge. Det är den centrala jobbpolitiken som man gör generell, säger Anders Borg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet