Borgs attack: Du är svensk mästare i skatteplanering

Uppdaterad
Publicerad

Det blev pajkastning mellan finansminister Anders Borg (M) och Magdalena Andersson (S) när frågan om en bankskatt kom upp i SVT:s stora ekonomiebatt.

Det skulle bli en samling korta, snabba frågor men när frågan om politikerna tycker att banker ska beskattas hårdare kom upp blev det en lång dragkamp mellan de två som räknas som huvudkandidaterna till finansministerposten under nästa mandatperiod.

Finansminister Anders Borg (M) visade först upp en röd skylt med en tumme ned när politikerna fick frågan ”Ska banker beskattas hårdare?” men ändrade sig sedan till den gröna sidan med en tumme upp.

Ekonomidebatten

– Du har ju sänkt skatten för banker med fyra miljarder, protesterade Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson.

– Vi har sänkt bolagsskatten, men Magdalena Andersson skapade räntesnurrorna, hon tog bort arvs- och gåvoskatten, hon skapade miljardärsundantaget. Det är ingen i Sverige som har haft mer ansvar för att borra hål i skattesystemet än Magdalena Andersson, svarade Anders Borg.

”Det är svagt”

– Jaha, nu är det mitt fel att Anders Borg har sänkt bolagsskatten, du kanske borde kliva fram och ta ansvar, det är svagt!, utbrast Magdalena Andersson.

Båda finansministerkandidaterna anklagade varandra för att vara mästare – i skattesänkningar respektive skatteplanering.

– Anders Borg, du är världsmästare i skattesänkning, ingen annan finansminister i något jämförbart land har sänkt skatten lika mycket som du har gjort, sade Andersson.

– Det här är svensk mästare i skatteplanering, sade Borg och pekade mot Andersson.

– Du är världsmästare i skattesänkning, upprepade Andersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomidebatten

Mer i ämnet