Foto: Jens Falkman

Budgetstriden – det händer nu

Uppdaterad
Publicerad

I det gamla politiska landskapet var budgetprocessen sällan rafflande, den sittande regeringens förslag brukar godkännas utan större problem. Men i år räcker inte det. Även med Vänsterpartiets stöd är regeringen långt ifrån majoritet.

I de lägen som Sverige haft en majoritetsregering, som till exempel under Alliansens första mandatperiod, så blir det så klart enbart en formsak. Även då vi haft minoritetsregeringar så blir det sällan spännande, men i år finns det förutsättningar för en riktig nagelbitare.

Socialdemokratiska minoritetsregeringar har oftast kunnat räkna med stöd från Vänsterpartiet i omröstningen, och genom samarbeten även från till exempel Centerpartiet eller Miljöpartiet. Men i år räcker inte det. Även med Vänsterpartiets stöd är regeringen långt ifrån majoritet. Med andra ord är man beroende av att en samlad opposition inte går mot budgetpropositionen, men både Alliansen och Sverigedemokraterna kommer att lägga fram egna skuggbudgetar.

Löfven kan bilda ny regering

I första hand kommer de båda skuggbudgetarna att ställas mot varandra, Alliansen mot Sverigedemokraterna. I den omröstningen lär Alliansen vinna stort. Sedan är det dags för omröstning mellan regeringens budget och Alliansen. Och där har Sverigedemokraterna makten. Om man lägger ned sina röster så får regeringens budget fler röster än Alliansens och går igenom.

Men om man aktivt röstar på Alliansen blir det regeringens första och sista budget. Då avgår statsminister Stefan Löfven (S) och Riksdagens talman får hitta en regeringsbildare.

Det troligaste i så fall är att Stefan Löfven än en gång får bilda regering. Så blev det när dåvarande statsministern Ingvar Carlsson (S) inte fick igenom sin budget 1990. Regeringen avgick men efter tolv dagar var han tillbaka som statsminister med en ändrad budget.

Kan stoppa enskilda förslag

Sverigedemokraterna har sagt att man kan tänkas rösta för Alliansens budget – om den lägger mindre pengar på migration och integration än regeringens. Alltså har Alliansen här en möjlighet, frågan är om man vill utnyttja den.

Och även om budgeten går igenom i sin helhet finns det en stor möjlighet att opposition stoppar enskilda förslag. Traditionellt har man tagit ställning till hela budgeten. Förra hösten så valde dock en samlad opposition, med Socialdemokraterna i spetsen, att stoppa förslaget om höjd gräns för statlig inkomstskatt.

Omröstning väntas 3 december

Därmed anses man ha brutit ett tidigare tabu och en del allianspolitiker har talat öppet om att låta svinhugg gå igen. Förslaget om traineejobb för unga är ett av dem som kan stoppas, där har Alliansen goda möjligheter att få med sig Sverigedemokraterna.

Den 3 december väntas Riksdagen rösta om budgetens ramar. Fram till den 18 december kan man sedan rösta om budgetens olika delar. Och visst kan det i förlängningen bli nyval, eller extraval som det egentligen heter, för första gången sedan 1958. Frågan är bara om oppositionen vågar och vill gå så långt.

Moderaterna saknar en framtida partiledare eftersom Fredrik Reinfeldt meddelat sin kommande avgång. Och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är fortfarande sjukskriven.

3 december: Riksdagen väntas rösta om budgetens ramar

Till och med 18 december: Möjligt att rösta om delar i budgeten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höstbudgeten 2014

Mer i ämnet