C: ”Vi har gjort en fantastisk valspurt”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet får 6,1 procent av rösterna i årets val och backar därmed något. – Vi har gjort en enastående valspurt, sade Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Centerpartiet ser ut att backa något i årets val, från 6,6 till 6,1 procent. Partiledare Annie Lööf var trots det nöjd med partiets valresultat.

– Jag hade hoppats på att Alliansen skulle få fortsätta, men i ljuset av den historia som Centerpartiet har haft de senaste åren är jag mycket nöjd med vårt valresultat. Vi har gjort en enastående valspurt, sade hon i SVT:s valstudio.

Partiet har gått kraftigt framåt den senaste veckan, enligt Lööf.

– Vi har haft turbulenta år och det är klart att det har satt sina spår. Men vi har legat under fyra procent. För ett halvår sedan låg vi på 2,8 procent. Så jag är glad över våra 6,1 procent, sade hon.

Lööf: Lycka till, Löfven

Lööf kommer inte att sätta sig i en regering med Stefan Löfven eller rösta ja till en Socialdemokratisk budget. Men hon ser frågor där partiet även i framtiden kan ingå uppgörelser med Socialdemokraterna, till exempel i försvarsfrågan.

– Vi har styrt landet i minoritet under fyra år. Vi har utestängt Sverigedemokraterna från samarbete. Vi har fått igenom vår budget. Nu säger vi till Löfven: Lycka till, nu ska du få med dig en budget och ett regeringsalternativ, sade hon.

Hyllades av Ådahl

Lööf hyllades tidigare under kvällen av partiets chefekonom Martin Ådahl, som själv varit väldigt synlig under valspurten.

– Vi var totalt uträknade och sedan har Annie Lööf och partiet gjort en strålande spurt, sade han.

Han var bekymrad över framtiden.

– Det är ett väldigt besvärligt parlamentariskt läge som avtecknar sig här. Det är en orolig tid vi har framför oss, sade han.

”Nu väntar en stor kamp”

Han trodde att Sverigedemokraternas resultat i valet – de fördubblade sitt resultat sedan 2010 – berodde på att de övriga partierna inte tillräckligt väl lyckats formulera en positiv vision för framtiden.

– Nu väntar en stor kamp i det svenska politiska systemet för att kunna visa upp en positiv vision och möta de mycket starka främlingsfientliga krafterna vi ser i Sverige, sade Ådahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läget efter valet

Mer i ämnet