Stefan Löfven. Foto: TT

Chocksiffror för Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna får mycket dåliga siffror i Sifos senaste nätmätning som presenterades i Almedalen i dag. Bara 27 procent skulle rösta på partiet, långt från partiets mål på 35 procent.

Samtidigt tappar Moderaterna till 20 procent från 24 i förra mätningen.

– Vi talar om ett ras för S i Sifon, säger vallforskaren Sören Holmberg som var med och presenterade siffrorna under ett seminarium.

Socialdemokraterna är historiskt sett oftast dåliga på upploppet inför valdagen, med några få undantag.

Val 2014

– Sämsta spurtparti är alltid Socialdemokraterna som tappar mest, säger Holmberg.

Sifo har frågat 3.000 människor i en nätmätning under mitten av juni. Sedan mätningen, som skiljer sig från Sifos vanliga väljarbarometer, som gjordes under juni förra året backar Socialdemokraterna med fem procentenheter.

Fi in i riksdagen

Men samtidigt har V och MP stärkts med två procentenheter vardera. Lägger man dessutom till Fi som i mätningen får fem procentenheter skulle det rödgröna blocket få mer än hälften av rösterna, 54 procent.

– Feministiskt initiativ är inne i riksdagen enligt Sifos mätning, säger Sören Holmberg.

Moderaterna backar kraftigt

SD ligger kvar på samma nivå som i mätningen förra året, 11 procent. Opinionsinstituten har haft särskilt svårt att pricka rätt nivå på partiet i de tidigare valen.

– Vi har hela tiden haft en underskattning av SD på några procentenheter. Det kan vara så att nätmätningarna är mer exakta. Telefonmätningar kan underskatta SD.

Också Moderaterna backar kraftigt i mätningen ner till 20 procent, ett tapp på fyra procentenheter jämfört med fjolårets mätning.

Sifos mätning

Siffrorna är i procent. Inom parentes förändring mot fjolårets mätning.

Vänsterpartiet 9 (+2)

Socialdemokraterna 27 (-5)

Miljöpartiet 13 (+1)

Centerpartiet 5 (+2)

Folkpartiet 6 (-1)

Kristdemokraterna 4 (0)

Moderaterna 20 (-4)

Sverigedemokraterna 11 (0)

Feministiskt initiativ 5 (Inget resultat ifjol)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet