Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Comeback för Hübinette i rutan

Publicerad

I kväll gör SVT:s programledare Karin Hübinette comeback i tv-rutan som programledare för duellen, där Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven möts – en vecka innan valdagen.

– Det blir en klassisk duell med stort utrymme för politikerna att argumentera för sin sak. Båda vill ha jobbet som statsminister och det är en vecka kvar till valet, då finns det ingen anledning att komma med nya spännande formgrepp. De som tittar vill ha så många svar som möjligt i så många frågor som möjligt.

Det säger SVT:s programledare Karin Hübinette om Duellen i kväll. Karin Hübinette orsakade rubriker när hon 2010 petades från Agenda efter att hennes syster Hillevi Engström (M) blivit utsedd till arbetsmarknadsminister.

I höst ska hon leda Agenda igen – men redan nu gör hon comeback i rutan då hon leder Duellen mellan statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

– Jag hoppas kunna klargöra de tydliga skiljelinjerna. Man ska kunna se det här programmet och säga ”Jag förstår vad Reinfeldt vill göra” eller ”jag förstår vad Löfven vill göra”, säger Hübinette.

En stor utmaning

Det är också en av de stora utmaningarna för programledaren, menar hon.

– De här herrarnas åsikter ligger rätt nära varandra i flera viktiga politikområden och de har även en förkärlek för att tala om stora summor pengar och skylla på varandra. Då är det svårt att hänga med i vad som är rätt och riktigt, säger Karin Hübinette.

”Lite ringrostig”

Förutom en smygcomeback i SVT Forum från Almedalen i somras syntes Hübinette senast i rutan våren 2013 då hon jobbade i Gomorron Sverige. Sedan dess har hon arbetat som programbeställare på SVT. Och hon medger att hon är ”lite ringrostig”.

– Men det ska bli jätteroligt att arbeta med politik igen, säger hon.

Ingen risk för jävsituation

Att Hillevi Engström fortfarande sitter i regeringen, nu som biståndsminister, har ingen som helst påverkan på Karn Hübinettes roll som programledare i Duellen. Det menar Eva Landahl, chef för SVT:s valsatsning.

– Att Karin fick lämna Agenda handlade inte om jäv – utan om att vi inte ville utsatta henne för att behöva granska sin syster.

”Ett naturligt val”

Flera saker har förändrats sedan 2010, menar Eva Landahl. Dels har SVT i dag möjlighet att ta in en inhoppande programledare för att parera ett eventuellt möte mellan systrarna, dels har Hillevi Engström bytt till en mindre framträdande ministerpost.

– Karin Hübinette är en kunnig och väl påläst journalist med stor integritet. Hon har lett Duellen tidigare och var ett naturligt val även denna gång, säger Eva Landahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT:s Duellen

Mer i ämnet