Soraya Post (FI), Peter Eriksson (MP) och Marita Ulvskog (S) kan glädja sig över mätningen.

De är vinnarna i nya opinionsmätningen

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Miljöpartiet går starkt framåt enligt en ny väljarbarometer som Sifo har gjort för SVT. Mätningen visar också att Feministiskt initiativ går starkt framåt.

Både Miljöpartiet och Socialdemokraterna får betydligt högre väljarstöd jämfört med förra valet enligt Sifos mätning. Men särskilt Socialdemokraterna brukar få högre resultat i mätningar jämfört med i val, det tillstår även partiets egna analytiker. Partiets huvudkandidat är dock nöjd.

– Nu har det varit de konservativa som har varit största gruppen i EU-parlamentet i 15 års tid. Vi är 194 socialdemokrater, vi kan bli den största och då kanske det motiverar människor, säger Marita Ulvskog (S) som i dag sitter i parlamentet.

MP får höga siffror

Den stora vinnaren är annars Miljöpartiet som enligt mätningen skulle få 16,1 procent av rösterna. En ökning med en tredjedel jämfört med valresultatet 2009. Partiets andranamn är dock allt annat än säker på att siffran står sig på valdagen.

– Inte alls säker, men jag tror att det är många människor som ändå ser att våra frågor finns i stor utsträckning. Som miljöfrågorna och djurskyddsfrågorna, säger nuvarande riksdagsledamoten Peter Eriksson (MP).

Osäker mätning

Trots att det är bara tre veckor till valdagen så är mätningen osäker. Det beror inte minst på att väljarna är betydligt mindre benägna att gå och rösta i EU-parlamentsval jämfört med riksdagsval.

Ytterligare en vinnare finns dock i mätningen och det är Feministiskt initiativ med Soraya Post som förstanamn. FI får 3,2 procent i mätningen.

Moderaterna 21,7

Folkpartiet 8,1

Centerpartiet 3,6

Kristdemokraterna 3,7

Socialdemokraterna 31,2

Vänsterpartiet 5,8

Miljöpartiet 16,1

Sverigedemokraterna 4,1

Piratpartiet 2,2

Junilistan 0,3

Feministiskt initiativ 3,2

Annat parti 0,0

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet