Jacob Andersson och Gösta Arvedson. Foto: Privat/SVT

De är yngst och äldst av riksdagskandidaterna

Uppdaterad
Publicerad

Jacob Andersson vill bli riksdagsman. Mindre än en vecka innan valdagen fyller han 18 år. Gösta Arvedson ställer också upp i valet. Han fyllde 89 år i maj.

Gösta Arvedson (FP) föddes på Väddö 1925. I början av 50-talet gick han med i Folkpartiets ungdomsförbund.

– Det har hänt väldigt mycket sedan jag var ung. Jag gick med i Folkpartiet på Bertil Ohlins tid. Då hade vi ett verkligt ungdomsförbund som var väldigt aktivt. Man får en del erfarenhet under åren, säger han.

Val 2014

Hjärnan fungerar – men benen är svaga

I årets val kandiderar den 89-årige frälsningssoldaten för Folkpartiet i Örnsköldsvik – som den äldste av alla riksdagskandidater i Sverige. Han tackade ja till att stå på listan, med villkoret att han inte ville stå på valbar plats.

– Jag känner så mycket folk överallt i Sverige så därför ville de ha med mig på listan. Om hjärnan fungerar kan man vara med. Jag är aktiv fortfarande och håller mig vid liv, även om jag är lite svag i benen. Men det ska väl gå över så småningom.

Fyller 18 strax innan valet

Gösta Arvedson är mer än 70 år äldre än den yngste på årets riksdagslista, 17-årige Jacob Andersson. Han står på Centerpartiets lista i Nygård och fyller 18 år bara ett par dagar innan riksdagsvalet.

Vilket flax?

– Ja! Det känns bra att jag som så ung kandidat ändå har möjlighet att stå med på listan. Så att man har både unga och gamla med. Det är viktigt att det finns människor att rösta på från alla kategorier – både kön, ålder och religion är viktigt.

Han började intressera sig för politik när han, bara 12 år gammal, praktiserade i riksdagen med riksdagsledamot Annika Qarlsson (C).

– Det var roligt och intressant och lärde mig mycket om politik. Man fick en känsla för varför en del beslut tar tid i den demokratiska processen. Ett halvår senare gick jag med i ungdomsförbundet och sedan började jag engagera mig på kommunnivå, säger han.

Vill kämpa för de unga

Jacob studerar teknik på gymnasiet och tänker studera vidare till lantmäteriingenjör om han inte kommer in i riksdagen. Chansen att han kryssas in i riksdagen kanske inte är gigantiska, men skulle han ta sig in vill han kämpa för de unga.

– Jag vill vara en röst för ungdomarna. Det ska finnas mer saker för ungdomar att göra och de ska inte vara utanför samhället, utan komma in naturligt på ett helt annat sätt i dag, säger han.

Fakta: Yngst och äldst

De fem yngsta kandidaterna:

Jacob Andersson (C), Nygård – 18 år

Hilma Bertilsson (S), Västervik – 18 år

Sara Gustafsson (MP), Eskilstuna – 18 år

Matilda Edvardsson (MP), Gräsmark – 18 år

Evelina Gustafsson (MP), Töcksfors – 18 år

De fem äldsta kandidaterna:

Gösta Arvedson (FP), Örnsköldsvik – 89 år

Jöran Lundberg (FP), Långviksmon – 85 år

Börje Söderberg (MP), Avesta – 84 år

Erik-Olof Backlund (KD), Visby – 83 år

Harry Eklöv (KD), Arvika – 83 år

Totalt kandiderar 26 stycken 18-åringar och 16 personer över 80 år. Åldern avser kandidaternas ålder på valdagen.

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet