Foto: SVT

De leder SVT:s valvaka

Uppdaterad
Publicerad

Camilla Kvartoft och Claes Elfsberg ska leda tittarna under SVT:s stora valvaka i kväll. – Det känns oerhört högtidligt och viktigt, säger Claes Elfsberg.

Riksdagsvalet 2014 börjar närma sig sitt slut. I kväll klockan 18.15 börjar SVT:s traditionsenliga valvaka, som brukar samla miljontals tittare. Programledare under kvällen är Claes Elfsberg, som gör sin tredje riksdagsvalvaka och Camilla Kvartoft, som gör sin första.

Förberedelserna inför valvakan har pågått i flera månader och har gått in i ett intensivt skede de senaste veckorna.

Val 2014

– Man läser på, läser på igen, bollar idéer och frågor, spekulerar om olika scenarier och tittar på alla valprogram. Och det har varit otroligt många det här valet, säger Claes Elfsberg.

En spännande kväll

Han tror att kvällen kan bli en ”riktig nagelbitare”.

-Det kan bli regeringsskifte, ett nytt parti, Feministiskt initiativ, kan komma in i riksdagen och Sverigedemokraterna kan bli vågmästare. Något parti kan åka ut och de två största partierna ser ut att göra dåliga val. Så det kan bli en väldigt spännande valkväll, säger han.

Nervösa programledare

Båda programledarna har drabbats av förkylningar, men börjar tillfriskna. De ska ladda upp genom att käka en lugn middag, vila och läsa på in i det sista. Trots att båda programledarna är erfarna och vana att vara i rutan är de lite nervösa.

– Lite pirrigt är det alltid när det närmar sig. Men när kamerorna slås på har man för mycket att tänka på, säger Camilla Kvartoft.

Valvakan kommer att pågå i sju timmar – och kanske mer, beroende på valresultatet.

”Det finaste uppdraget”

– Det här är det finaste uppdraget en journalist kan få. Public service är nervsystemet för demokratin så det här är oerhört högtidligt och viktigt. Så det gör mig nervös. Men det är nog nyttigt, säger Claes Elfsberg.

Hur gör ni med mat, hinner ni äta under sändningen?

– Nä, man hinner inte äta men det vill man inte heller. Det går fort, trots att det är många timmar.

Hyllades efter EU-valvakan

Camilla Kvartoft ledde även EU-valvakan i SVT i våras. Efter hyllades hon för sin insats.

– Jag känner en press att klara av det här också. Men det känns skönt att ha Claes vid min sida, säger Camilla Kvartoft.

– Det är roligt att arbeta på SVT vid sådana här tillfällen. Det finns en så många kunniga människor och en oerhörd professionalism som verkligen kommer fram, säger Claes Elfsberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet