Jobb för ungdomar stor valfråga

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomsjobben blir en av de stora konfliktfrågorna inför höstens val. I kväll drabbar Centerpartiets ledare Annie Lööf och Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg samman i Agenda.

Bakgrunden till debatten är att Socialdemokraterna vill dubblera restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga upp till 25 år. Det här ska dra in sammanlagt cirka 20 miljarder kronor till statskassan.

Tusentals unga kommer att förlora sina jobb, varnar arbetsgivarna och alliansregeringen. Inte alls, svarar Socialdemokraterna. De sänkningar av krogmomsen och arbetsgivaravgifterna som alliansen genomfört har varit verkningslösa för att ge unga jobb, är Socialdemokraternas linje i frågan.

Val 2014

En tydlig konflikt

I en tid när de politiska huvudalternativen framstår som allt mer lika varandra i flera frågor blir debatten om restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna en tydlig konfliktfråga. Kommer höjda skatter och avgifter för företagen att leda till färre jobb eller kan de ekonomiska resurser som staten då tar in i stället användas effektivare för att ge arbetslösa jobb? Det är den viktiga frågeställningen i den här debatten.

Både Finanspolitiska rådet och Riksrevisionen har varit kritiska till de sänkta arbetsgivaravgifterna. Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering IFAU har i en rapport skrivit att åtgärden har gett 6.000-10.000 nya jobb, men det ska jämföras med att sänkningen av arbetsgivaravgifterna också har lett till ett stort inkomstbortfall för staten. Varje skapat jobb kostar staten 1,0 – 1,6 miljoner kronor, menar IFAU.

Ytterligare sänkning

Men trots kritiken går alliansregeringen nu vidare med att sänka arbetsgivaravgifterna för unga. Från den 1 juli sänks avgifterna ytterligare för dem under 23 år. I stället för drygt tretti procent kommer arbetsgivaravgiften för en person under 23 år att vara drygt tio procent. Därmed kommer regeringen i debatten att kunna hävda att Socialdemokraterna vill trefaldiga arbetsgivaravgifterna för unga.

Arbetsgivarna laddar nu för fullt i den här frågan. Branschorganisationen Svensk Handel varnar för att tusentals ungdomsjobb kommer att gå förlorade. Besöksnäringen Visita satsar tio miljoner kronor i en ny kampanj för att förmå Socialdemokraterna att ändra sig.

Inte så enkelt med krogmomsen

Krogmomsen har förvisso blivit kritiserad den också, men inte lika hårt som de sänkta arbetsgivaravgifterna. Konjunkturinstitutet KI menar att den har gett motsvarande 4.000 nya jobb samtidigt som det blivit billigare att gå på krogen. Också fackförbundet Hottel- och Restaurang är positiva till den sänkta momsen, bl a för att man menar att den motverkar den svarta sektorn i branschen.

Alldeles enkelt för Socialdemokraterna att höja krogmomsen blir det inte. Det tilltänkta samarbetspartiet Miljöpartiet vill ha kvar den lägre momssatsen. Frågan är om partiet kan tänka sig att ge med sig på den punkten?

Varför är det då så viktigt för Socialdemokraterna att höja restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga?

Ja, dels för att de är kritiska till åtgärderna som de menar inte ger någon varaktig ökning av sysselsättningen, dels för att de också behöver pengarna i sin budget. De här två åtgärderna är den största finansieringen för de förslag som Socialdemokraterna går till val på, bl a satsningar på mindre klasser, höjd A-kassa och en 90-dagarsgaranti för ungdomar.

Debatt i Agenda

Centerpartiets ledare Annie Lööf och Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Mikael Damberg debatterar ungdomsjobb, krogmoms och arbetsgivaravgift i kvällens Agenda.

Agenda sänds i kväll söndag 30 mars klockan 21.15 i SVT2. Programmet kan även ses direkt i SVT Play och i efterhand här.

Programledare är Mats Knutson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet