Sören Holmberg, professor i statsvetenskap, kommenterar SVT:s partibarometer. Foto: TT/SVT

Dramatisk minskning av blockskillnaden

Uppdaterad
Publicerad

Skillnaden i väljarstöd mellan de båda politiska blocken har minskat dramatiskt den senaste tiden. Med bara fyra dygn kvar till valet har de rödgrönas försprång över allianspartierna krympt till hälften visar SVT:s valbarometer. – Alliansen måste slå rekord i valspurt för att går förbi, men det kan hända, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Det som hela det här året sett ut att bli en promenadseger för de rödgröna har nu förbytts i växande dramatik. Skillnaden mellan blocken har halverats jämfört med opinionsläget tidigare i år.

De fyra partierna i den borgerliga alliansen ligger nu bara 6,5 procentenheter efter. Det visar SVT:s valbarometer, en sammanställning av partisympatimätningar från de fyra opinionsinstituten Sifo, Novus, Ipsos och Demoskop. Framför allt Socialdemokraterna har tappat i väljarstöd.

Val 2014

– Man ska utkämpa matchen på hemmaplan med sina egna frågor. Nu har vi haft ett fokus på regeringsfrågan, på hot utifrån och på invandringsfrågan som inte är de rödgrönas starka områden. De har utkämpat de senaste tio dagarnas valrörelse på bortaplan, anser Sören Holmberg.

Statistiskt säkra förändringar i SVT:s valbarometer jämfört  med augusti är en Socialdemokratisk tillbakagång från 31,4 procent till 28,9 vilket är nära två procenheter under det historiskt dåliga resultatet i valet 2010. Säkra förändringar är också uppgångar för Kristdemokraterna (+0,7 till 4,9 %) och Folkpartiet (+0,9 till 7,3).

Fi beroende av taktikröster

Fi, Feministiskt initiativ, räknas i den här sammanställningen in bland ”Övriga partier” men har i de senaste mätningarna fått ett väljarstöd mellan 1,8 och 4 procent.

– För att Fi ska komma in i riksdagen krävs förmodligen taktikröster, stödröster, från sympatisörer till andra partier. Taktikröstning är inte ovanlig i Sverige och det kan möjligen hända att ”feminist fyra procent” kommer ut på banan. Men om det i så fall räcker för att klara fyraprocentspärren till riksdagen återstår att se, säger Sören Holmberg.

– Vi vet att stödrösterna för Fi oftast kommer från Vänsterpartiets och Miljöpartiets sympatisörer. Ur rödgrön synvinkel kan taktikröster på Fi visa sig bli bortkastade om partiet inte kommer in, konstaterar Sören Holmberg.

SD mot vågmästarroll

De rödgröna partierna (S+MP+V) får i valbarometern för september sammanlagt 45,8 procent medan allianspartierna stöds av 39,4 procent. Inget av blocken väntas alltså få egen majoritet i riksdagen varför Sverigedemokraterna (9,8 procent) får en vågmästarroll.

För att alliansen ska hämta in försprånget och gå förbi de rödgröna krävs att omkring 180.000 väljare byter block fram till valdagen. Enligt Sören Holmberg är det inte helt uteslutet eftersom många väljare är osäkra och bestämmer sig sent.

– Om vi jämför med spurtvinster, eller spurtförluster, för något av blocken i tidigare val måste man nu göra dubbelt så bra ifrån sig som något block tidigare har gjort. Det kan hända och någon gång ska ju vara den första, säger Sören Holmberg.

Vågar du spå valutgången?

– Det blir spännande på söndag men att sia är svårt, speciellt om framtiden. Jag avstår, säger Sören Holmberg med ett leende.

SVT:s partibarometer

SVT:s valbarometer baseras på en sammanställning av mätningar från opinionsinstituten Sifo, Novus, Ipsos och Demoskop. Genom att sammanställa opinionsmätningar ökar tillförlitligheten. I mätningarna för september har 5.265 väljare svarat.

Så fördelar sig opinionen i procent i valbarometern. Förändring i procentenheter sedan 14:e augusti inom parantes:

Moderaterna: 21,6 (-0,5)

Folkpartiet: 7,3 (+0,9)

Centerpartiet: 5,6 (+0,7)

Kristdemokraterna: 4,9 (+0,7)

Socialdemokraterna: 28,9 (-2,5)

Vänsterpartiet: 6,9 (+0,2)

Miljöpartiet: 10,1 (-0,8)

Sverigedemokraterna: 9,8 (+0,2)

Övriga: 5,0 (+1,2)

M+FP+C+KD: 39,4 (+1,8)

S+V+MP: 45,8 (-3,2)

Förändringar för FP, KD och S är statistiskt säkerställda.

Fi särredovisas inte i SVT:s valbarometer, men står för en stor del av opinionen i posten Övriga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet