Dyra elavtal kan stoppas med lagändring

Uppdaterad
Publicerad

Skärpt lagstiftning och ökade befogenheter för energimarknadsinspektionen. Så vill energiminister Anna-Karin Hatt komma åt anvisningsavtalen på el som elbolagen tjänar stora pengar på. Det avslöjade hon för SVT i dag.

I december förra året rapporterade Sveriges Television om elbolagens guldgruva – anvisningsavtalen. Enligt en analys som den ansvariga myndigheten energimarknadsinspektionen gjort  betalar 780.000 svenskar 1,3 miljarder kronor för mycket för sin el senaste året bara för att de glömt att teckna ett elavtal.  En av dem var  Ann-Charlotte Jennesved som betalade 12.000 kronor för mycket jämfört med ett vanligt avtal.

– Jag tycker att det är förskräckligt säger hon. Människor som inte har den turen som jag har att upptäcka det tidigt kan förlora flera hundra tusen kronor om avtalet löper på år efter år.

Stramare lag

Energiminister Anna-Karin Hatt (C) reagerade och kallade de största elbolagen till ett första möte i december. De skulle återkomma med riktlinjer för hur problemet skulle lösas. I dag var det dags för utvärdering. Och då kom energiministern med beskedet att lagstiftningen skulle stramas åt.

– Vi kommer från regeringens sida att titta på att förändra och skärpa lagen så att man som enskild kund inte ska behöva hamna i ett anvisningsavtal, säger Anna-Karin Hatt (C).

Påverkar de som flyttar

Den handlar framför allt om lösa problemen för de som flyttar. För i dag måste alla som flyttar teckna ett nytt avtal med elnätsleverantören. Gör kunden inte det hamnar man automatiskt i ett anvisningsavtal som ofta är mycket dyrare än vanliga avtal.

– Fyra av fem som har ett anvisat pris har hamnat där på grund av det flyttat från en bostad till en annan, säger Anna-Karin Hatt. Och det vill vi nu försöka lösa med ny lagstiftning. 

Statliga Vattenfall som hade en representant på mötet arbetar nu med en ny modell  där deras kunders avtal ska följa med vid en flytt.

– Vi på Vattenfall ser nu att vi har möjlighet att ta ett första steg till att få alla kunder att välja ett elavtal när man flyttar. Det tror vi kommer att lösa en stor del av problemen säger Niclas Stålhandske t.f. chef Vattenfall försäljning. Vi föreslår därför att man gör en ändring av ellagen så att detta blir möjligt.

Hot om vite

Energiminister Anna-Karin Hatt vill också ge den ansvariga myndigheten Energimarknadsinspektionen utökade befogenheter att kontrollera elnätsbolagen. Kraven ska också skärpas på den information som elbolagen måste lämna till sina kunder.

Ett första steg har redan tagits där inspektionen nu kritiserar tio elnätsföretag för bristande information till sina kunder. De tre stora  E.on  Vattenfall och Fortum finns med på listan och hotas nu med vite om de inte bättrar sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.