Foto: TT

Efter vattengiftlarmet: Krav på åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet kallar nu miljöminister Lena Ek till Miljö- och jordbruksutskottet i riksdagen. MP vill ha besked om vad regeringen tänker göra efter att flera kommuner tvingats stänga av dricksvattnet på grund av kemikalier från brandskum.

Barnen i Kallinge i Blekinge har fått i sig uppemot tio gånger mer av av det förbjudna giftet PFOS än vad som är hälsosamt. Det har SVT kunnat berätta om. 5.000 Kallingebor har drabbats och före jul stängdes vattnet av.

– Det är väldigt allvarligt och jag blir väldigt orolig och förstår de föräldrar som har barn som har druckit vattnet under lång tid och där man nu kan uppmäta förhöjda halter. Det här är något vi absolut måste gå till botten med, säger språkröret Åsa Romson (MP).

SVT granskar miljögifter

Vattnet stoppat på flera platser

Dessutom har tre andra kommuner, Uppsala, Botkyrka och Borås, också tvingats stänga av delar av dricksvattenförsörjningen. Det är helt unikt i Sverige.

– Det här är ju en mycket allvarlig situation eftersom det finns på flera ställen i Sverige. Det är ämnen som tar lång tid innan de bryts ner, och det finns i dricksvattnet. Ett väldigt vanligt livsmedel. Jag förstår att människor är bekymrade, säger miljöminister Lena Ek (C).

Dessutom har nya undersökningar från Länsstyrelsen i Stockholm visat att fiskarna i många sjöar runt Stockholm också har för höga halter PFOS i sig. Samma sak gäller sjöar vid Landvetter och Sturup och kanske även andra platser. Brandsläckningsskum som tidigare använts under årtionden tros vara källan och i flera fall misstänks försvarets brandövningar.

MP kräver svar

Miljöpartiet kallar nu miljöminister Lena Ek till riksdagens miljö- och jordbruksutskott för att redovisa vad regeringen nu tänker göra.

– Regeringen har definitivt ett ansvar. Det har varit ganska känt faktiskt på lokal nivå att man har de här problemen. Att Livsmedelsverket nu går ut och larmar tycker jag är bra och viktigt, men uppföljningen måste ju vara en nationell plan för åtgärder, säger Åsa Romson.

Miljöminister Lena Ek pekar på att riksdagen i vår ska besluta om regeringens nya förslag till kemikalielag som innehåller flera skärpningar.

– Det här är ju ett ämne som är förbjudet sedan flera år. Det är gamla synder. Här är det alltså kontrollfunktionen som måste fungera. Vi måste också se vad som går att göra åt den här situationen just nu, och då är det expertmyndigheterna som i det här läget arbetar. Det är Livsmedelverket först och främst men det är också Kemikalieinspektionen och Naturvårdverket.

Nu har Livsmedelverket uppmanat kommunerna att leta efter misstänkta källor till PFOS och identifiera brandövningsplatser och industrier som kan förorena vattentäkter. Innan den 1:a april ska kommunerna resovisa var riskerna finns och om man hittat PFOS i vattnet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar miljögifter

Mer i ämnet