Foto: TT

Piratpartiets toppnamn: Porr är helt naturligt

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Piratpartiet ser ut att tappa mot förra EU-valet så ser ett annat uppstickarparti, Feministiskt initiativ, ut att kliva fram. Toppnamnet Christian Engström säger att partierna delar vissa frågor medan de tycker helt olika i andra, bland annat porr.

– Vi är helt överens med Fi om hbtq-frågor till exempel, men Fi vill blockera porr på internet. Piratpartiet ser istället porr som något helt naturligt och något som ska få finnas. Kritiken från Fi om att porrfilmer förmedlar stereotyper var relevant för 20 år sedan. Nu finns all möjlig porr som ser helt annorlunda ut.

Vill legalisera fildelning

Trots motvind i opinionsundersökningarna inför EU-valet behövs Piratpartiet mer än någonsin enligt Christian Engström.

– Skulle vi åka ut nu skulle vi ge gammelpartierna signalen att det bara var en fluga att bry sig om fildelning och mänskliga rättigheter på nätet.

Att den gröna gruppen, där Piratpartiet ingår, under mandatperioden officiellt tagit ställning för fri fildelning ser Christian Engström som en av sina största framgångar under tiden i EU-parlamentet. Frågan om att legalisera fildelning ser han också som en stor utmaning under de kommande fem åren.

– Under nästa mandatperiod kommer EU att ta beslut om att förändra upphovsrätten. Det är majoriteten i EU-parlamentet som avgör i vilken riktning reformerna kommer att gå. Då finns chansen att göra fildelningen laglig.

Framgång med Acta-motstånd

Christian Engström menar att det stoppade Acta-avtalet visar att det finns ett stort engagemang i frågor som rör upphovsrätt och fildelning. Acta-avtalet var tänkt att förhindra varumärkesförfalskning och piratkopiering men kritiserades för att inte tillräckligt skydda friheten på internet. 2012 röstade en majoritet i parlamentet nej till en ratificering av avtalet.

– Med stoppandet av Acta visade vi att vi kan skapa majoritet. Vi lyckades vända tack vare tusentals engagerade, säger Christian Engström.

Undanskymt i media

När Piratpartiet tog sig in i parlamentet i valet 2009 med 7,1 procent av rösterna var det efter heta debatter om FRA-lagen och Ipred-lagen. Under våren 2009 pågick också den uppmärksammade rättegången mot fildelningssajten The Pirate Bay.

Under årets valrörelse har uppmärksamheten kring Piratpartiet varit betydligt mindre och enligt de senaste opinionsundersökningarna är partiet på väg att förlora åtminstone ett av sina mandat. Men Christan Engström hävdar att partiet är mer relevant än någonsin.

– Fildelning är mer förbjudet i dag än det var för fem år sedan och Piratpartiet behövs mer än någonsin. Varför det inte kommer fram i media får andra svara på.

Här kan du läsa hur Christian Engström svarade i SVT:s Valkompassen

Läs mer om Christan Engströms åsikter om fildelning på Din Rösts Facebooksida!

I kväll medverkar Christan Engström I SVT:s Toppkandidaterna. Du kan se programmet klockan 20.30 i SVT2 eller på SVT Play.

Ska Sverige få behålla undantaget att få sälja snus?

Ja och vi borde få exportera i hela EU.

Bör Sverige byta valuta till euro?

Nej. Man löser inte biljett till Titanic när den redan börjat sjunka.

Bör EU ha ett gemensamt försvar?

Nej, inte så länge det är så odemokratiskt.

Vilket land borde bli nästa medlemsland?

Vilket som helst som ligger nära och respekterar mänskliga rättigheter och demokrati.

Vad är EU:s största utmaning de kommande fyra åren?

Att förvandla sig självt till något demokratiskt. Så som det ser ut i dag är det farligt och skadligt för allt från ekonomin till friheten på internet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Toppkandidaterna

Mer i ämnet