Folkpartitoppen: Jag vill höja a-kassan

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiets partisekreterare Nina Larsson var sist ut att grillas i Partigrillen.
Hon pressades hårt både om arbetsrätt och om a-kassan.

Daniel Suhonen från den socialdemokratiska tankesmedjan Katalys valde att ta upp a-kassan.

27 procent av de som är arbetslösa just nu har en ersättning från a-kassan. Tycker inte du att det är ett misslyckande för er a-kassepolitik?

– Jag och Folkpartiet vill införa en allmän och statlig a-kassa. Jag tycker att a-kassan ska omfatta alla, det är inte acceptabelt.

Ska den vara generösare?

– Jag tror att vi kan höja taket i a-kassan också men man måste se på en helhet och göra det samtidigt som man skapar en mer modern arbetsrätt.

Ja, eller nej?

– Jag vill höja taket i a-kassan.

Larsson: Vi behöver rörlighet

Just arbetsrätten är något som Janne Rudén, ordförande för fackförbundet Seko, tog upp. Han frågade Nina Larsson om varför Folkpartiet vill ändra reglerna i lagen om anställningsskydd så att de grundas på kompetens och inte anställningstid,?

– Vi har en arbetsmarknad i dag som är väldigt trög och vi måste modernisera den. Det är viktigt på arbetsmarknaden att varje person är på rätt plats. Då behöver vi utgå från kompetens.

Vem ska avgöra det?

– Det ska du göra tillsammans med dina parter. Det måste vara arbetsmarknadens parter som definierar det. Jag tänker inte definiera kompetens, det kan du vara lugn för.

Ni vill också förkorta företrädesrätten för de som har sagts upp från nio månader till sex månader, varför det?

– Det är viktigt att vi moderniserar arbetsmarknaden, vi behöver en rörlighet på svensk arbetsmarknad.

Ville inte svara

Som en avslutning ville Rudén ha svar på frågan om Folkpartiet vill göra det lättare att säga upp anställda. Sex gånger bad han om ett ja eller nej men Larsson valde andra svar:

– Det handlar om att vi måste öka rörligheten och modernisera arbetsmarknaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Partigrillen 2014

Mer i ämnet