Föräldrar mer positiva än andra till skolan

Uppdaterad
Publicerad

Lär sig barnen vad de behöver i skolan? Nej, är svaret från två tredjedelar av Sveriges befolkning. Ja, är det lika övertygade svaret om du frågar föräldrar med egna barn i skolan. Det visar två Sifo-undersökningar som SVT har tagit del av.

Endast 28 procent av befolkningen håller med om påståendet ”Skolbarnen i Sverige lär sig vad de behöver i skolan”. Men när frågan ställs till föräldrar med egna barn i skolan blir svaret ett annat: Hela 76 procent instämmer i påståendet: ”Mitt barn lär sig vad han/hon behöver i skolan”.

En majoritet, 55 procent, tycker också att skolan ser till att barnen når så långt som det är möjligt utifrån deras förutsättningar. Allra mest nöjda med att skolan gör sitt jobb är föräldrar till barn mellan sex och tolv år.

Fokus skola – #dinröst

Föräldrar till äldre barn mer kritiska

Allt i skolan är inte bra. En majoritet av föräldrarna, 53 procent, tycker att barnen får ta ett för stort ansvar för sitt lärande, mest kritiska är föräldrar till lite äldre barn, 13-18 år. När det gäller de nationella proven är gruppen splittrad. 39 procent tycker att det är för mycket fokus på proven, 34 procent håller inte med och 27 procent svarar att de är tveksamma.  Även i denna fråga kommer de flesta kritiska svaren från tonårsföräldrar.

Klart är i alla fall att lärarnas insatser är det som föräldrarna känner störst förtroende för. 81 procent tycker att barnens lärare är kompetenta för jobbet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus skola – #dinröst

Mer i ämnet