Foto: TT

Forskare kritiserar debatten om ungdomsarbetslösheten

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om ungdomsarbetslösheten handlar för lite om de – ganska få – unga som har svårast att få jobb. Det tycker Anders Forslund, forskare vid IFAU, myndigheten som granskar effekterna av de politiska besluten.

På Arbetsförmedlingen i Gävle är det tidvis kö fram till mottagningsdisken. Över 1 300 unga är inskrivna som arbetslösa och det är hård konkurrens om jobben.

Här möter vi Hanna Andersson som gick ut gymnasiet för två år sen.

Val 2014

–  Det har mest blivit småjobb, några dagar eller helger här och där som växeltelefonist och i olika jobb med barn. Men jag skulle väldigt gärna vilja ha ett heltidsjobb om det fanns något, säger Hanna.

Hon är ganska typisk för hur ungdomsarbetslösheten ser ut. Många unga får tillfälliga jobb och är däremellan arbetslösa under ganska korta perioder.

Bakom siffran 23,5 procents ungdomsarbetslöshet, som kan synas mycket hög, döljer sig också en annan sanning som beror på sättet att räkna.

Många arbetslösa studerar

Statistiska Centralbyrån, SCB, genomför varje månad arbetskraftsundersökningar, AKU, genom att intervjua ett representativt urval människor bosatta i Sverige. Ungdomar i åldrarna 15 – 24 år som studerar på heltid men svarar att de söker arbete registreras här som arbetslösa.

SCB har på SVT Nyheters begäran tagit fram uppgifter om hur andelen arbetslösa som inte heltidsstuderar utvecklats sedan 2001. Det visar sig att den delen av ungdomsarbetslösheten under åren varierat mellan 9 och 14 procent och 2013 var andelen arbetslösa som inte pluggade på heltid 10,8 procent.

Grafik: Så har ungdomsarbetslösheten förändrats sedan 2001

Professor Anders Forslund vid IFA, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, säger att det är väl känt att över hälften av ungdomsarbetslösheten består av studerande, många på gymnasiet, som vill tjäna extrapengar eller ha sommarjobb.

– Det är inget problem att de är arbetslösa, det är tvärtom bra att gymnasieungdomar vill ha extrajobb eller arbeta på ferierna, säger Anders Forslund.

Vill nyansera debatten

Anders Forslund tycker att debatten behöver nyanseras och inte handla så mycket om den höga siffran över den totala ungdomsarbetslösheten.

– Debatten borde handla mer om den förhållandevis lilla grupp ungdomar som har riktigt svårt att få sitt första jobb och kanske ger upp, säger han och fortsätter:

– Den mindre grupp som har genuina problem med att etablera sig på arbetsmarknaden är det stora problemet.

Han syftar på de långtidsarbetslösa (= arbetslösa längre än sex månader). År 2013 var långtidsarbetslösheten i åldersgruppen 15 – 24 år 2,1 procent. Det handlar om 13 700 unga.

– Man borde diskutera vad man kan göra mer för just den här gruppen som har svårt med att etablera sig på arbetsmarknaden, som har längre arbetslöshetsperioder och som kanske lägger av med att söka jobb.

Satsar på utbildning

Hanna Andersson från Gävle tror att hon efter två års ströjobbande kommer att satsa på att utbilda sig, till vad vet hon inte riktigt än.

Hur viktigt är det att ha en utbildning för att ha en chans på arbetsmarknaden?

– Utifrån vad jag har hört är det ju väldigt viktigt nu och de flesta jobb kräver ju högskolekompetens. Men jag tror också att man kan komma ganska långt på att skaffa sig egna erfarenheter av olika slag, säger Hanna Andersson.

Läs mer: Politikerna skyller på varandra

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet