Foto: TT

Forskare om ekomat: ”Eko och närproducerat bör inte blandas ihop”

Uppdaterad
Publicerad

Efter vår granskning av ekomaten har många hört av sig och frågat vad som är viktigast, närproducerat eller ekologiskt.

– När man tänker på miljöpåverkan från kosten och det vi äter är det inte transporterna som är det stora problemet utan den största miljöpåverkan sker i produktionen, säger Elin Röös, forskare på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

”Ekologiska matvaror är inte lika viktigt som lokalproducerade matvaror”, ”När man har begränsat med pengar så bör man inte lägga dem på ekologiskt. Det är viktigare att man får fin och god mat” och ”Ekologiskt är den enda hållbara vägen på sikt.” var några av kommentarerna som strömmade in till SVT:s #dinröst när granskningen av ekomat satte igång. Det delades upp i två läger, det ena förespråkade närproducerat, det andra ekologiskt.

”Finns ingen definition på närproducerat”

I Gomorron Sverige säger Elin Röös, forskare vid SLU, att det är två frågor som ”man helst inte bör blanda ihop”.

SVT granskar ekomaten

– Den största vitsen med att handla närproducerat är att stödja produktionen i närområdet och bidra till sysselsättningen helt enkelt, se till att vi har en livsmedelsproduktion i Sverige.

– Sedan finns det ingen definition på vad närproducerat är. Är det regionen, är det Sverige och så vidare.

Vad tycker du då? Vad är närodlat?

– Det beror på hur man ser det. Det är en viktig sak att komma ihåg att när man tänker på miljöpåverkan från kosten och det vi äter är det inte transporterna som är det stora problemet utan den största miljöpåverkan sker i produktionen. Och i begreppet närproducerat finns det inget som säger hur produktionen har skett.

Då svarar du i så fall att ekologiskt är viktigare än närodlat?

– Det beror på vilken aspekt. Det finns andra fördelar med närproducerat, om man till exempel tycker det är trevligt att vi har ett öppet landskap och så vidare finns det en stor vits att faktiskt köpa de produkter som produceras nära.

Överskott på ekomjölk i Sverige

Emelie Hansson, sakkunnig i jordbruksfrågor på Naturskyddsföreningen, säger att det inte behöver vara någon motsättning mellan närodlat och ekologiskt.

– Många av de stora ekologiska varugrupperna som vi har i Sverige, de är svenskproducerade. Vi har morötterna från Sverige, mjölken är svensk. Det är faktiskt så att vi har ett överskott på svensk ekologisk mjölk så där skulle vi behöva konsumera ännu mer ekologisk mjölk, säger Hansson som är kritisk till informationen om ekovaror i butikerna:

– Vi får dålig information redan i butiken. Det vi får reda på är priset och var produkterna kommer ifrån. Vi får till exempel inte reda på att i ett tråg av vindruvor har man hittat 24 olika rester av kemikalier från produktionen.

– Fick man den informationen i butiken tror jag att man mycket lättare skulle ta valet att ”nej, de där står jag över”.

Vilka varor är viktigast att handla ekologiskt?

– Jag tycker att kolonialvaror som kaffe, banan, te, choklad är jätteviktiga. I de områdena använder man bekämpningsmedel som varit förbjudna i Sverige under väldigt lång tid. Sedan är potatisen en värsting i Sverige där man använder väldigt mycket bekämpningsmedel i produktionen.

Kan göra stor skillnad

På frågan om hur mycket valet mellan ekologiskt och icke-ekologiskt egentligen påverkar miljön svarar Elin Röös att det beror på vad man menar.

– Det gör stor skillnad på vissa områden, till exempel bekämpningsmedel. Sedan har du klimatfrågan och där är det ingen större skillnad generellt mellan ekologiska och konventionella produkter utan det absolut viktigaste där är att minska konsumtionen av kött och mejeriprodukter. Det är ett mycket viktigare val för att minska klimatpåverkan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar ekomaten

Mer i ämnet