Foto: TT

Forskare kritiserar Löfvens jobbpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas jobbpolitik kommer inte att leda till EU:s lägsta arbetslöshet. Det säger ledande ekonomer och forskare till SVT. Målet som partiet satt upp handlar enbart om retorik.

Socialdemokraterna har presenterat sin jobbpolitik i partiets ekonomiska vårmotion i april. Där presenteras en rad åtgärder som man hoppas ska leda till ökad sysselsättning och år 2020 till EU:s lägsta arbetslöshet. Problemet är att politiken innehåller en rad förslag som också kan ge ökad arbetslöshet.

Enligt forskarna leder följande följande förslag till färre jobb:

Val 2014
  • Höjd arbetsgivaravgift för unga
  • Höjd krogmoms
  • Höjd ersättning i sjukförsäkringen och a-kassan

– Det är förmodligen så att det kommer att minska antalet jobb, delvis. Däremot vet vi att de här jobben som skapats, har uppskattats till kring 6.000-10.000. Det är ändå ganska få arbeten. Vi har krogmomsen, som enligt konjunkturinstitutet ska ha gett 3.000 arbeten, som de föreslår avskaffa. Där har vi besparingar och åtgärder som kan tänkas minska sysselsättningen, säger Eva Mörk, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet. 

– Det har en negativ effekt på arbetsmarknaden. Det tenderar att öka arbetslösheten, säger Lars Calmfors, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

Positiva till flera åtgärder

Samtidigt är forskarna positiva till en rad åtgärder som föreslås i vårmotionen:

  • Mer pengar till sjukvården
  • Extratjänster för långtidsarbetslösa
  • Kunskapslyft och ungdomsgaranti

Eva Mörk deltog i Socialdemokraternas forskningskommission, som lyfte fram just vikten av mer utbildningssatsningar.

– Förmodligen så kommer det att behövas någonting mer än det här, det skulle jag tro. Det man framförallt måste komma åt är de utrikes födda och där kan utbildningssatsningar spela roll och man kanske skulle gå in ännu hårdare och satsa på utbildning för utrikes födda, säger han.

”Uppskruvad retorik”

Slutsatsen bland forskarna är dock att den socialdemokratiska jobbpolitiken, som den ser ut, inte kommer att leda till l EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

– Då måste man tala om mycket större reformer och vidga perspektivet. Då kan det inte handla om de här små satsningarna, till exempel 90-dagarsgarantin. Det är ju programmet för att attackera ungdomsarbetslösheten, men det räcker inte. Och såna program har tidigare visat att de har inte varit så framgångsrika, säger Lennart Flood, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg.

– Man föreslår inte något revolutionerande utan det är relativt marginella ändringar i politiken. Det är en diskrepans mellan den uppskruvade retoriken och de förändringar som de politikförändringar man föreslår kan ge, säger professor Lars Calmfors.

Förtydligande

2014-06-04 19.02:

SVT har fått reaktioner på artikeln i vår serie #dinröst om jobben. I citatet med Eva Mörk säger hon att enligt Konjunkturinstitutet så har den sänkta restaurangmomsen lett till 3000 fler jobb. Enligt Konjunkturinstitutets analys så har dock sänkningen av restaurangmomsen lett till 4000 nya jobb.

Läs mer här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet