Förtidsröstningen går mot rekord

Publicerad

Förtidsröstningen fortsätter för fullt runt om i landet. Enligt Valmyndigheten så har 1,8 miljoner röster hittills registrerats. Och när eftersläpningen av röster räknats in kan det vara fler svenskar som förtidsröstat i år jämfört med vid förra valet.

När Jenny Malmqvist tog sig till Nordstan i Göteborg för att förtidsrösta så ringlade sig kön lång och det var många före i nummerlappskön.

– Jag har väntat på 200 personer som var före mig. Mitt nummer är 001 och just nu är det 943 så snart är det min tur, säger hon.

Siffror från Valmyndigheten visar att hittills har 1,8 miljoner förtidsröster registrerats. Vid samma period förra valet 2010 var det fler, 2,1 miljoner röster.

Men eftersom en del kommuner inte skickar in sin aktuella statistik direkt finns en viss eftersläpning. Vid en granskning av de två första veckorna av förtidsröstning, det vill säga till och med i tisdags, så är det istället egentligen en ökning med omkring 150.000 röster i det här valet jämfört med förra.

Högre valdeltagande

– Det kan vara så att folk är mer benägna att förtidsrösta eftersom det finns många lokaler och passar kanske folks hektiska liv att kunna förtidsrösta. Men kan också vara så att vi har ett lite högre valdeltagande på gång i år, säger Richard Öhrvall som är statsvetare på Linköpings universitet.

Flexibelt och enkelt. Det var argumenten bland de Göteborgare som valde att gå till valurnan redan före valdagen.

– Jag ska passa barnbarn till helgen så jag är inte säker på att jag kommer iväg och rösta ska man göra tycker jag, säger Johan Ekman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet