Löfven knappar in när det gäller förtroendet att leda landet som statsminister Foto: TT Bild

Förtroendet för Löfven (S) ökar

Uppdaterad
Publicerad

Löfven är bättre på att ingjuta hopp. Reinfeldt styrka är att företräda Sverige utomlands. Det visar en väljarundersökning om de främsta statsministerkandidaterna.

Svenskarna tror att Stefan Löfven (S) är bättre än Fredrik Reinfeldt (M) på att skapa majoritet för sin politik i riksdagen. Det framgår när Ipsos för Dagens Nyheters räkning frågat vem av de två främsta statsministerkandidaterna som är bäst på olika områden.

Reinfeldt åtnjuter fortfarande störst förtroende på tre av fem sakområden, men Stefan Löfven ökar inom samtliga fem och har passerat Reinfeldt när det gäller att skapa majoritet i riksdagen.

Reinfeldt bäst på att företräda utomlands

På frågan om vem som bäst företräder Sverige utomlands anser 58 % av de tillfrågade att det är Reinfeldt , 20 procent anser att det är Löfven.

Och när frågan handlar om vem som skulle leda Sverige i händelse av en allvarlig kris får Reinfeldt 43 procent, medan Löfven får 28 procent.

Löfven inger hopp

Och när det gäller att leda regeringens arbete är det Reinfeldt som de svarande tror är bäst på. Han får 42 procent mot Löfvens 33.

Men på frågan om vem som är bäst på att skapa en majoritet för sin politik i riksdagen så har förtroendet för Löfven ökat. Han får 44 procent, mot Reinfeldts 32.

Och även på frågan om vem av statsministerkandidaterna som är bäst på att ingjuta hopp om en bättre framtid för oss som bor i Sverige så är det Löfven som får det största gillandet, 48 procent mot Fredrik Reinfeldts 28 procent.

Ipsos ställde frågorna till 1130 väljare under perioden 9-20 januari.

Fakta

Visa

 * Företräda Sverige utomlands: Löfven 20 procent (15), Reinfeldt 58 procent (58)

 * Leda Sverige i händelse av en allvarlig kris: Löfven 28 (20), Reinfeldt 43 (46)

 * Leda regeringens arbete: Löfven 33 (26), Reinfeldt 42 (44)

 * Skapa en majoritet för sin politik i riksdagen: Löfven 44 (33), Reinfeldt 32 (36)

 * Ingjuta hopp om en bättre framtid för oss som bor i Sverige: Löfven 48 (39), Reinfeldt 28 (32)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer