Visa alla (2)
Visa alla (2)

Högt förtroende för public-service

Uppdaterad
Publicerad

Svenska folkets förtroende för regeringen och sjukvården sjunker. Det visar årets förtroendebarometer som presenteras av Medieakademin, enligt uppgift till SVT. Däremot ökar förtroendet för ”facket”.

För artonde året i rad mäter Medieakademin och SIFO svenska folkets förtroende för samhällsinstitutioner, politiska partier, medier och företag. Och förtroendet för regeringen sjunker nu, enligt uppgift, ytterligare. Tidigare mätningar visar att förtroendet för regeringen var som högst valåret 2010, och kallades då valårseffekt. Sedan dess har förtroendet för regeringen sjunkit och sjunker alltså ytterligare i dagens mätning.

Av samhällsinstitutionerna i övrigt har sjukvården tidigare legat i topp. Men enligt uppgift till SVT sjunker även förtroendet för sjukvården i årets förtroendebarometer.

Förtroende för ”facket” växer

Däremot ökar förtroendet för ”facket” som samlingsnamnet för alla fackförbund kallas. ”Facket” har tidigare legat längre ner på förtroendebarometerns så kallade topplista.

I övrigt ligger svenska folkets förtroende för medier, samhällsinstitutioner och företag ganska konstant vilket indikerar att svenska folkets förtroende för public-serviceföretagen Sveriges Radio och Sveriges Television fortfarande är starkt.

Flera år bakåt har Sveriges Radio och Sveriges Television toppat förtroendebarometerns topplista. Före Systembolaget, IKEA och Amnesty till exempel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer