Förtroendet för regeringen sjunker

Uppdaterad
Publicerad

Svenska folkets förtroende för regeringen och sjukvården sjunker dramatiskt. Däremot ökar förtroendet för ”facket”.

Det visar årets förtroendebarometer som presenteras av Medieakademin.

För artonde året i rad mäter Medieakademin och Sifo svenska folkets förtroende för samhällsinstitutioner, politiska partier, medier och företag.

Val 2014

– Förtroende är det som gör samhällets kitt, som förenar människor. Om förtroende inte finns blir det kostsamt för samhället, till exempel när otrygga människor måste täcka upp med försäkringar, säger professor i statsvetenskap Henrik Ekengren Oscarsson.

Regeringen

Förtroendet för regeringen sjunker rejält från 50 procent förra året till 41 procent i år. Och jämfört med valåret då förtroendet för regeringen låg på 62 procent. Tidigare mätningar visar att förtroendet för regeringen var som högst 62 procent år 2010, och kallades då valårseffekt. Sedan dess har förtroendet för regeringen sjunkit och sjunker alltså ytterligare i dagens mätning.

– Här visar återigen en mätning att det är tufft för regeringen nu. Det behövs ett break, att det händer någonting nu. För nu är det ett opinionsklimat som inte gynnar regeringen, säger Henrik Ekengren Oscarsson från scenen under de pågående Mediedagarna i Göteborg.

SVT granskade sjukvården

Av samhällsinstitutionerna i övrigt har sjukvården tidigare legat i topp. Men årets förtroendebarometer visar på ett rejält tapp.

– Nedgången kan förklaras med att SVT hade en stor kritisk granskning av sjukvården under fem veckor som sammanföll med mätperioden i februari.

Sjukvården har varit på agendan och det är ett tecken i tiden att den här typen av kritisk granskning får effekt. Det här kan lägga ett ackord inför valrörelsen om mer välfärdsmissnöje.

Förtroendet för ”facket”

Däremot ökar förtroendet för ”facket” som samlingsnamnet för alla fackförbund kallas. ”Facket” har tidigare legat längre ner på förtroendebarometerns så kallade topplista.

I övrigt ligger svenska folkets förtroende för medier, samhällsinstitutioner och företag ganska konstant. Svenska folket fortsätter att visa ett grundmurat förtroende för publicservice. Även i år toppas förtroendelistan av Sveriges Radio och Sveriges Television.

Före Systembolaget, IKEA och Amnesty till exempel.

Fakta

Toppen och botten

1. Sveriges Radio 2. Sveriges Television 3. Universitet/högskolor 4. Systembolaget 5. Ikea 6. Volvo 7. Amnesty 8. Dagens Nyheter 9. Skatteverket 10. Riksbanken

I botten på förtroendeligan ligger dessa (minst förrtroende först).

Twitter, Expressen, Sverigedemokraterna, Arbetsförmedlingen, Kristdemokraterna,Centerpartiet, Aftonblandet, TV3, Migrationsverket, Facebook

För dessa har förtroende fallit mest:

Sjukvården, Regeringen, Moderaterna, Systembolaget

För de två stora politiska partierna har siffrorna förändrats så här:

Socialdemokraterna hade 34 procent i fjol och har 36 procent i år. Moderaterna hade 42 procent i fjol och 33 procent i år.

År 2010 var siffrorna 55 procent för Moderaterna och 32 för Socialdemokraterna.

Sifo lät 1.200 personer svara på en nätenkät under februari 2014.

Källa: Medieakademin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet