Gustav Fridolin (MP) i SVT:s partiledardebatt. Foto: SVT

Lööf: Fridolin vill sätta maskros i gevärspipan

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven ville visa hur viktigt det är med samarbete över blockgränserna i försvarsfrågan. Samtidigt ville Annie Lööf visa på splittring i oppositionen:

– Det blir ju ganska tydligt här. Fridolin vill ju sätta en maskros i gevärspipan på svenska försvaret.

Miljöpartiets Gustav Fridolin lyfte fram att ett viktigt sätt att förbättra Sveriges försvar är att bli mindre beroende av rysk energi. De andra partiledarna var mer inne på att ge försvaret ökade resurser.

– Regeringen har öppnat för nya kärnkraftverk – vill man ladda dem med ryskt kärnbränsle? undrade Gustav Fridolin.

Val 2014

Statsminister Fredrik Reinfeldt kontrade med att regeringen inte bestämmer varifrån bränslet ska komma. Han sade också att Gustav Fridolin inte gett något tydligt besked på frågan om hur Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska kunna samarbeta, när de har så olika syn på försvaret.

Fridolin sade att han är djupt oroad över vad som händer med situationen mellan Ryssland och Ukraina och att just därför vill diskutera energifrågan eftersom den är en del av säkerhetsfrågan.

”Försvarsberedningens beslut ska gälla”

Inte heller Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven svarade direkt på frågan om hur hans parti och Miljöpartiet ska kunna samarbeta om försvaret. Han hänvisade till försvarsberedningen och sade att det som man kommer överens om där, det är det som ska gälla.

– Vi måste bli överens över blockgränserna. Sverige måste ha en militär förmåga som avskräcker från attacker, men frågan är komplicerad, det behövs breda överenskommelser och långsiktighet, sade Löfven.

Han sade också att regeringens satsning om 5,5 miljarder på försvaret bara är finansierad till en femtedel.

– Så behandlar man inte försvaret.

Björklund: Fridolin blir överkörd

– Där fick Gustav Fridolin veta att han kommer att bli fullständigt överkörd, sade Folkpartiets ledare Jan Björklund om Löfvens hänvisning till försvarsberedningen.

Björklund menade att försvaret är som en brandförsäkring – att något ska hända är inte så sannolikt men man betalar ändå premien utifall att det värsta skulle inträffa.

– Vi behöver ett starkt försvar. Vi har rustat ner i 25 år. Det var ett katastrofalt beslut som den socialdemokratiska regeringen tog 2004 att helt lägga ner försvaret på Gotland, sade Björklund.

Centerpartiets Annie Lööf sade att det är tydligt att Fridolin och Löfven inte är överens.

– Vi vill förstärka försvaret och vi satsar i och över Östersjön och på Gotland. När Stefan Löfven säger att vi inte finansierar våra förslag är det ett skämt, sade hon.

– Det är ni som inte finansierar era förslag! svarade Stefan Löfven.

Göran Hägglund (KD) framhöll också att han inte tror att Stefan Löfven kan komma överens i försvarsfrågan med Gustav Fridolin och Jonas Sjöstedt.

– Fridolin vill spara 1,6 miljarder på försvaret och säger nej till samverkan inom EU. Här finns enorma skillnader, sade Hägglund.

Åkesson: Vi vill höja mest av alla

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson sade att det var bra att debatten om försvaret kom upp för den hade saknats länge.

– Men det som görs är för lite och för sent. Försvarsanslagen har använts som en budgetregulator. Vi vill höja försvarsanslagen mest av alla men det ville vi även tidigare.

En skiljelinje går mellan oppositionen och regeringen när det gäller Nato. Jan Björklund (FP) och Fredrik Reinfeldt (M) är båda för att Sverige ska ansluta sig till Nato medan Stefan Löfven (S) och Jonas Sjöstedt (V) sade att Sverige ska vara alliansfritt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet