Foto: TT

Grundskola skulle täcka upp äldreomsorgens utgifter

Uppdaterad
Publicerad

Skolorna i stadsdelen Majorna Linné i Göteborg blev förra året ålagda att gå fem miljoner kronor plus för att täcka upp när äldreomsorgen blev oväntat dyr.
Nu har rektorn på Karl Johansskolan sagt upp sig i protest mot kraven på nedskärningar.
”Kan inte längre försvara det för mig själv” skrev hon i ett brev till personal och föräldrar.

Se hur mycket din kommun lägger på grundskolan

På Karl Johansskolan i Göteborg arbetar klass S2 i lugn och ro med att klippa, klistra och färglägga dinosaurier. Framförallt Tyrannosaurus Rex.

– Jag har lärt mig att den kan springa lika fort som ett tåg och är lika lång som ett höghus, berättar Tea Jansson.

Men arbetsron på Karl Johansskolan har kostat. Efter flera år med otrygghet och oro, och hård kritik från Skolinspektionen om brist på särskilt stöd kom en ny rektor som anställde extra personal, helt i strid med budgetkraven.

”Är ju helt absurt”

Förra året skulle skolorna i stadsdelen lämna ett överskott på fem  miljoner på grund av att äldreomsorgen blivit oväntat dyr. Men Karl Johansskolan drog över sin budget med fem miljoner kronor, och nu måste man därför spara igen.

– Vi fick reda på att ska man följa den budget som är lagd så har man i princip inte råd med någon stödpersonal alls utan bara ordinarie lärare.  Det är ju helt absurt, säger Robert Berman, pappa till två barn på skolan och en av dem som organiserat föräldraprotester mot otillräckliga resurser i hela stadsdelen Majorna Linné.

Rektorn: Nya sparbeting varje år

I förra veckan fick föräldrarna veta att rektorn, Annika Kummel, till slut sagt upp sig. I ett  brev till personal och föräldrar skriver hon:

”Anledningen till att jag slutar är endast att jag inte kan ta ansvar för en verksamhet med de ekonomiska ramar som står till förfogande. När jag tvingas att göra de nedskärningar som jag är beordrad att göra kan jag inte längre försvara det för mig själv och det jag tror på.”

– Jag har arbetat som rektor i stadsdelen i många år och i stort sett vartenda år har jag fått nya sparbeting under pågående verksamhetsår, säger Annika Kummel till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fokus skola

Mer i ämnet