Hägglund: Delas in i flöten och sänken

Uppdaterad
Publicerad

Göran Hägglund pratade i nästan en timme i säsongens sista ”Nyfiken på partiledaren”. Efteråt pratade han med SVT:s Ann Victorin om hur det kändes.

Nu har du pratat länge om värderingar, ideologier och drivkrafter, hur var det?

– Det var bra, det var trevligt, för att det är väldigt sällan i politiken man får ge någonting annat än svaren. Alltså svaren på hur mycket, hur många procent, vad kostar det? Här får man diskutera om värderingarna bakom de ställningstaganden som man gör.

Nyfiken på partiledaren

– Det tror jag är någonting, eller menar att det är någonting som vi diskuterar för lite i svensk politik. Politiken blir gärna trivialiserad på det sättet och värderingar tror jag skulle kunna leda till ett större intresse för politik.

Nu är det valår, hur viktigt tror du att det är att väljarna lär känna er partiledare?

– Det spelar roll förstås. De här valforskarna i Göteborg brukar ju säga att man inte ska överdriva partiledarnas betydelse. De brukar säga ändå att man kan dela in dem i flöten och sänken och så får man nåt sånt epitet.

– Men jag tror att lär man känna en person och personens värderingar är det också lättare att sätta de här konkreta svaren i ett värderingsmässigt sammanhang och det tror jag kan ge en extra dimension åt politiken.

Tycker du att du blev rättvist behandlad?

– Ja, själva idén har ju varit att i den mån jag är oklar i min formulering så följer en följdfråga. Det tycker jag var respektfullt och bra gjort, det har jag verkligen inga invändningar emot.

Vad tror du att ett sånt här samtal kan tillföra den politiska debatten nu i valtider?

– Ett djup som annars aldrig finns i diskussionen. Det är ju nästan alltid så att det blir hur mycket kostar det här, hur har ni räknat fram det här?

– Medan värderingarna bakom och som formar partiernas ställningstaganden ju faktiskt ger en fingervisning om vilket samhälle eftersträvar.

Reaktioner på Twitter

Martin Solberg ‏@SolbergMartin  

Mycket kan sägas om Hägglund, men han är helt klart den bäst klädda partiledaren! #nyfikenpå

Malin Appelgren ‏@Solnamalin  

Hägglund klarar sig fint hos Perris, sympatisk! Tyckte tidigare att han kunde vara arrogant, berodde nog på blygheten. #nyfikenpaa

Elina Jonsson ‏@elinaelinaelina  

#nyfikenpå nyanserar bilden av partiledarna i #alliansen – visar såväl arbetarbakgrund som utländska rötter. #mångfald #svpol

lasse johansson ‏@SRlassej  

Vad nu? En partiledare som inte var elevrådsordförande som 9 åring. Märkligt. #nyfikenpå

Anders Gustafsson ‏@AndersGusson  

.@goranhagglund berättar om barndomens skräck att redovisa inför andra. Då är kanske hoppet inte ute för mig heller. :) #nyfikenpå

Marie Demker ‏@Vanstrastranden  

@goranhagglund berättar om sin uppväxt och jag känner hur klasskänslan nog präglat hans användning av 'verklighetens folk'. #nyfikenpaa

Jonas Hinnfors ‏@JonasHinnfors  

Första skämtet i Perris serie. Hägglund sympatisk och har förmodligen trevliga uppdrag den dag han slutar #nyfikenpå

Magnus Ramstrand ‏@Ramstrand  

Vilken klassresa @goranhagglund gjort. Hans bakgrund som invandrarbarn i bruksort, ger bra relief till Verklighetens folk. #nyfikenpå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyfiken på partiledaren

Mer i ämnet