OBS: Ovan tabellen står om en takhöjning till 800 kronor/dag dag 201. Det är ett skrivfel och syftar till dag 101. Felskrivningen har ingen betydelse för uträkningen. Foto: SVT

Här är SVT:s dokument från regeringskansliet

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen framförde Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skarp kritik mot SVT efter programmet ”Utfrågningen”. Programledare Mats Knutson ifrågasatte partiets uträkningar om höjd a-kassa – och ställde SD:s siffror mot siffror från regeringskansliets tjänstemän.

Enligt partiets beräkningar skulle satsningen kosta 2,5 miljarder. Men beräkningen från regeringskansliets tjänstemän visar att kostnaden snarare beräknas hamna på 3,6 miljarder första året. SVT:s Mats Knutson säger att han känner sig trygg med siffrorna.

– Vi var väldigt noga med att ange källa här. Vi har använt regeringskansliets tjänstemän som har tagit fram det här underlaget och i och med att det var i det närmaste identiskt med andra stora aktörer som har räknat på det här – TCO och Socialdemokraterna – så valde vi att använda det. Det är inte de siffror som vi använder som sticker ut i sammanhanget utan det är Sverigedemokraternas siffror.

Sverigedemokraterna har under dagen varit i kontakt med riksdagens utredningstjänst (Rut), som på partiets uppdrag räknat ut vad en höjd a-kassa skulle kunna kosta. Chefen på utredningstjänsten står fast vid att deras uträkning stämmer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet