Foto: SVT

Här jagar Gunnar Hökmark den hemliga dörren

Uppdaterad
Publicerad

Ibland vet inte ens de mest erfarna politiker hur efternamn ska uttalas. SVTs dokumentärteam har smugit bakom kulisserna i EU-parlametet. Vi får följa Gunnar Hökmark (M) på förhandlingar, kaffemöten – och i jakten på en hemlig dörr.

Våren 2013 har finanskrisen spridit sig till Cypern. Sparare förlorar sina pengar när bankerna tvingas stänga. I Europaparlamentet går diskussionens vågor höga.

Moderaten Gunnar Hökmarks viktigaste uppdrag är att se hur EU ska lösa framtida bankkriser. Han är vice ordförande för hela den konservativa högergruppen EPP i EU-parlamentet, och leder de förhandlingarna.

Val 2014

– När det blir en bankkris, då ska länder som har gästande banker från andra länder till exempel veta att bankerna inte stängs ner, och bankomaterna är tomma, säger han efter ett möte med en kollega från Polen.

– Inte en kris i deras land utan till exempel Tyskland som har stor bankkris och så plötsligt tar man hem sin likviditet, och pengarna. Då stryper man i princip det landets betalningssystem.

Staten ska kunna ta över

Moderaterna driver att staterna i nödfall bör kunna ta över krisande banker som man gjorde i Sverige på 90-talet. Anders Borg har inte fått något gehör bland EU:s finansministrar. Men Hökmarks förhandlingar går framåt. Efter mötet med den polske kollegan har han en avstämning om dagens evenemang med sina medarbetare. I dag är det flera stora debatter och en viktig votering.

– Det kommer att var många som tar upp Cypern, vilket kan vara en anledning att ta upp något annat, påpekar en av medarbetarna.

– Och sen måste jag veta exakt hur man uttalar hans namn! Disenduffelbluff? skojar Gunnar Hökmark (M)

– Du får säga ”Mr Chairman”!

Se hela reportaget och jakten på den hemliga dörren i Europaparlamentet här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet