Hätsk debatt mellan Söder och Dinamarca

Uppdaterad
Publicerad

I går valdes Björn Söder (SD) till andre vice talman, efter en protestkantad röstningsprocess som Vänsterpartiet satt igång. I dag mötte Söder V-politikern Rossana Dinamarca i debatt i SVT:s Gomorron Sverige.

Det blev en hätsk debatt mellan Vänsterpartiets Rossana Dinamarca och Sverigedemokraternas Björn Söder. Duon drabbade samman dagen efter det kaosartade valet av Söder som andre vice talman i riksdagen, då Dinamarca, precis som i dag, bar en t-shirt med trycket ”SD = rasister”. Vänsterpartiet hade dessutom tagit initiativ till den slutna omröstning som ledde till att det krävde tre röstningsomgångar innan Söder kunde bli vald, och i ingen av dem fick han majoritetens stöd.

– Jag tycker det är viktigt att göra en markering, att aldrig normalisera rasism eller rasistiska partier. Det är också anledningen till att vi gjorde det här och drev igenom en sluten omröstning, säger Dinamarca i Gomorron.

Men det är ju praxis att posten som andre vice talman går till en representant för det tredje största partiet?

– Det är praxis, men man ska komma ihåg att talmännen ska representera hela riksdagen, och därför tycker jag det här är viktigt. Det här valet sker inte i mitt namn, säger Rossana Dinamarca.

Söder: V har en onyanserad bild

Hon tar upp flera skandaler som Björn Söder hamnat i – att han finns på bild med en före detta SS-soldat och att han i en riksdagsdebatt med Adnan Dibrani (S) sa att det var ”fräckt” av Dibrani som invandrare att ”förringa Sverige, svenskheten och svenska folket”.

– Det var en tydlig markering mot Dibrani och andra som jag själv att vi inte är en del av svenska folket på samma sätt som du, Björn Söder. Och du ska som andre vice talman vara representant för hela riksdagen, säger Dinamarca.

– Att Vänsterpartiet håller sig med en onyanserad bild är ganska uppenbart och ingen nyhet, vi har varit med om det förut. Men att man demonstrerar med politiska attribut hör inte hemma i kammaren, meningsskiljaktigheter byts i talarstolen. Därför tycker jag det är skrämmande att man beter sig på det här viset. Jag hade aldrig fått för mig att ha en t-shirt med texten ”V = kommunister”, även om det hade varit sant till skillnad från Rossana Dinamarcas tröja, säger en irriterad Björn Söder till svar.

Het diskussion om ”järnrörsgänget”

Han menar att hon förvränger hans ord och bakgrund.

– Sverigedemokraterna har alltid varit demokratiskt parti till skillnad från Vänsterpartiet, de borde sopa rent framför dörren i stället för att anklaga andra, säger Söder.

– Du kan ju dra det kortet. Vi har gjort upp med den bakgrunden. Ska vi se på det ni själva står för? Kent Ekeroth var ute med järnsrörsgänget för inte allt för länge sen.

– Vad menar du med ’järnrörsgänget’? Kan du förklara det för mig? Svenska folket vet inte vad som hände den kvällen, säger Söder.

– Vilka järnrörsgänget är vet både Björn Söder och hela svenska folket. Jag tycker det är anmärkningsvärt att riksdagen ska representeras av en person som du som kommer ur den rasistiska rörelsen.

”Söder kommer aldrig representera mig”

Björn Söder trycker på att det är Dinamarca och V som har våldsbakgrund, inte SD.

– Det här är rena lögner som hon kommer med. Hon tillhör parti som verkligen vurmar för våld. Att ’svinga järnrör’ har aldrig hänt.

Men nu är du vald som andre vice talman, hur ska du göra för att Rossana Dinamarca och andra ska känna sig representerade av dig?

– I egenskap av talman representerar jag parlamentet, Sveriges riksdag och Sverige. Jag ska göra det på bästa sätt, jag kommer göra ett bra jobb. Men jag tror inte Rossana Dinamarca kommer känna ett förtroende för mig oavsett vad jag gör, på grund av mitt parti. På samma sätt känner jag inget förtroende för henne då hon är vänsterpartist. Men som talman lägger man ju undan partipolitiken på vissa sätt, säger Björn Söder.

Men Rosanna Dinamarca menar att det inte bara handlar om att ogilla någon som tycker annorlunda.

– Vi röstar för de som inte har samma partitillhörighet som oss, på de som tycker motsatt. Men skiljelinjen här är att Björn Söder och SD inte ser till alla människors lika värde. Därför kommer Söder aldrig att vara en representant för mig eller någon i Vänsterpartiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet